Så vill regeringen mjuka upp miljökraven på vattenkraften

Biologisk mångfald Möjlighet till undantag för vissa vattenkraftverk och en tydligare roll för myndigheter att klassificera vatten. Det är två av förslagen när regeringen nu vill ändra omprövningen av den svenska vattenkraften.

Så vill regeringen mjuka upp miljökraven på vattenkraften
Foto: Magnus Liljegren/ Adobe Stock

Regeringen föreslår i en promemoria nya regler för omprövningen av vattenkraften. Lagändringen ska enligt regeringen skapa en balans mellan att skydda vattenmiljön och att säkerställa tillräcklig el från vattenkraften.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Enligt förslaget på lagändringar ska det bli enklare att avgöra vilka vatten som kan klassas som ”kraftigt modifierade”, något som påverkar vilka miljökrav som kan ställas på det. Enligt regeringen kommer reglerna här att bli tydligare för hur vattenkvaliteten ska bedömas i sådana fall.

Regeringen föreslår också att det ska bli möjligt att ge undantag från vissa miljökrav vid omprövning av vattenkraftverk – om det, som regeringen skriver, är i allmänhetens intresse. Detta innebär att Mark- och miljödomstolen ska kunna sätta mindre stränga miljökrav på ett vattenkraftverk om det gynnar samhällsnyttan och om EU-reglerna tillåter det.

I det nya förslaget får också Svenska Kraftnät och Energimyndigheten tydligare roller i att hjälpa till med att klassificera vatten och sätta miljökrav, vilket ska göra processen mer effektiv. De flesta av de ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025, medan vissa lagändringar och förordningar föreslås börja gälla den 1 juli 2025.

I samband med att promemorian på torsdagen gick ut på remiss påpekade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att omprövningsarbetet kommer att pågå länge, och att arbetet kommer att ha en långvarig betydelse för både miljön och vattenkraften.

– Det är viktigt att vi får ett rättvist och tillämpbart regelverk, som ger bättre förutsättningar för samarbete mellan vattenkraftverksägare och myndigheter, säger hon vidare i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste