Beskedet: EU vill skjuta fram avskogningslagen ett år

EU EU-kommissionen föreslår att skjuta fram genomförandet av avskogningsförordningen med ett år. Beskedet kommer efter påtryckningar från regeringar, industrin och utvecklingsländer. Från svenskt håll välkomnas och kritiseras förslaget.

Beskedet: EU vill skjuta fram avskogningslagen ett år
EU:s avskogningslag syftar till att stoppa den globala avskogningen. Nu meddelar kommissionen att de vill skjuta fram genomförandet ett år. Foto: Adobe Stock.

Planen med EU:s avskogningsförordning, EUDR, var att den skulle träda i kraft den 30 december i år. Men i takt med att datumet närmar sig, har motståndet mot lagen växt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Samtidigt som lagen har hyllats som en viktig del i kampen mot klimatförändringen, menar kritiker att den fortfarande innehåller många oklarheter och att leverantörer och tillverkare behöver längre tid på sig att förbereda sig. Exportländer som Brasilien, Malaysia och Indonisien har också varnat för att lagen riskerar att drabba småbönder, skriver Reuters.

Trots påtryckningar har EU-kommissionen varit orubbliga, och meddelat att det planerade datumet står fast. Men nu tvärvänder kommissionen och föreslår att skjuta fram genomförandet med 12 månader.

Anledningen, meddelar kommissionen i ett pressmeddelande, är att kunna säkerställa ett ”korrekt och effektivt genomförande”. Samtidigt understryker kommissionen att innehållet och målen är kvar.

Så reagerar man från svenskt håll

Reaktionerna på EU-kommissionens besked, som kom på onsdagseftermiddagen, lät inte vänta på sig. Skogsindustrierna meddelar i ett pressmeddelande att de är positiva till förslaget.

– Beskedet från EU-kommissionen idag är bra. Men mer kvarstår att göra. Det är viktigt att EU-kommissionen också klargör hur lagen praktiskt ska fungera globalt på ett likvärdigt sätt. Den största osäkerheten gäller hur krav på spårbarhet ska uppfyllas när råvaran förädlas i industriella anläggningar, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna i ett pressmeddelande.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren är däremot kritisk och beskriver förslaget som ”oerhört oroande”.

– Att förhala en lag som effektivt ska motverka avskogning och därmed bevara vår främsta kolsänka är oacceptabelt. Nu är det upp till rådet och parlamentet att stoppa det här förslaget, säger han i ett pressmeddelande.

Det innebär lagen

Genom import och export av jordbruksvaror är EU en av de aktörer i världen som bidrar mest till den globala avskogningen. För omkring tio år sedan tog diskussionerna om hur EU kan ta sitt ansvar i frågan fart – och förra sommaren antog EU-parlamentet och rådet avskogningsförordningen för att komma åt problemet. Lagen innebär att import och export av varor som bidrar till global avskogning, eller skogsförstörelse, helt ska förbjudas. Det handlar om nötkreatur, kakao, kaffe, palmolja, soja, gummi och trä.

Enligt EU-kommissionens förslag ska avskogningsförordningen börja gälla den 30 december 2026 för stora företag, och den 30 juni 2026 för de mindre företagen. Kommissionen meddelar också att den 12 månaders långa tidsfristen kan fungera som en infasningsperiod, då verktygen för genomförandet är tekniskt klara. Nu är det upp till EU-parlamentet och rådet att ta ställning till förslaget.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste