Intensiva förhandlingar om havsskydd – ”beror på hur det går i kväll”

hav I dag förväntades slutförhandlingarna om havsrättskonventionen vara klara. Men nya förslag om finansiering, och fördelning av resurser, har fördröjt processen.
– Vi hoppas nå i mål men det blir nog i så fall sent i kväll, säger Sveriges chefsförhandlare Niklas Kebbon till Miljö & Utveckling.

Intensiva förhandlingar om havsskydd – ”beror på hur det går i kväll”
Foto: Adobe Stock.

I måndags inleddes slutförhandlingarna om havsrättskonventionen, en global konvention med regler för hur haven får användas. Förhoppningen, från EU:s och Sveriges sida, är att överläggningen ska utmynna i ett historiskt avtal för hur djuphaven ska skyddas. Enligt tidsplanen förväntades samrådet vara klara i dag. Men enligt Niklas Kebbon, Sveriges chefsförhandlare, är förhandlingarna fortsatt pågående och intensiva.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– De avgörande frågorna rör jämlikare tillgång till, och delning, av förväntade vinster från användning av marina genetiska resurser – utan att hämma den fria marinvetenskapliga forskningen med pålagor i form av olika krav på ”track & trace”, säger Niklas Kebbon.

Vidare berättar Niklas att ambitionen är att detta avtal verkligen blir ett robust miljöskyddsavtal med tydliga regler för naturskyddsområden och miljökonsekvensbeskrivningar, utan omfattande undantag eller vetomöjligheter.

Nya förslag fördröjer processen

Förhandlingarna har pågått under ett drygt decennium och avbröts nära mållinjen för ett halvår sedan. Men nya förslag har gjort att förhandlingarna tappat momentum. De nya förslagen handlar bland annat om hur havsskyddet ska finansieras, och om hur förväntade vinster från användning av marina genetiska resurser ska fördelas.

Miljö & Utveckling frågar förhandlarna Niklas Kebbon och Staffan Danielsson om vad som är det bästa förhandlingarna hittills lyckats nå. Men svaret på den frågan kommer får dröja.

– Svaren beror på hur det går i kväll/natt, säger Staffan.

– Vi hoppas nå i mål men det blir nog i så fall sent i kväll, säger Niklas.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.