Så ska nya tvättider halvera effekttopparna

ENERGI Genom att styra om tvättiderna i företagets tvättstugor hoppas bostadsbolaget kunna minska både deras elkostnader och klimatpåverkan.
– Om det ger goda resultat kan vi använda metoden i alla tvättstugor, säger företagets miljöchef.

Så ska nya tvättider halvera effekttopparna
Foto: Adobe Stock.

När många tvättar samtidigt ökar trycket på elnätet. Nu testar Familjebostäder att ändra tvättiderna med upp till en timmes förskjutning i några tvättstugor i Stockholm. Om tvättmaskiner och torktumlare startar vid olika tillfällen under samma timme fördelas elanvändningen jämnare och effekttopparna minskar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi har gjort en förstudie och sett att det finns potential att halvera effekttopparna genom en ganska enkel åtgärd som att styra om tvättiderna i våra tvättstugor. Om det ger goda resultat kan vi använda metoden i alla tvättstugor. Det minskar både våra elkostnader och vår klimatpåverkan, säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder, i en kommentar.

Den nya satsningen är del av Familjebostäders mål att halvera deras klimatpåverkan till 2030. Egenproducerad förnybar el, lägre klimatutsläpp och minskad energianvändning är några av satsningarna som redan gjorts. Men under kalla dagar och när många använder el samtidigt ökar effektbehovet och belastningen på elnätet.

– Vi har satsat mycket på att minska energibehovet i våra fastigheter de senaste åren. Nu behöver vi som fastighetsägare också hitta metoder för att förskjuta energianvändningen i tid. Vi vill pröva att minska trycket på elnätet, avslutar Helena Ulfsparre.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.