EU-svepet: Nya mål för havsbaserad vindkraft i Östersjön

EU Sverige bromsar EU:s batterisatsning, lagförslag om skogsövervakning närmar sig och nya mål för mer havsbaserad vindkraft i Östersjön. Läs om det och mycket mer i veckans EU-svep.

EU-svepet: Nya mål för havsbaserad vindkraft i Östersjön
Östersjön har stor potenial att leverera havsbaserad vindkraft, menar Ursula von del Leyen. Foto: Adobe Stock.

I veckan har Östersjöns potential för havsbaserad vindkraft diskuterats flitigt. På tisdagen träffades politiker från länderna runt Östersjön samt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Marienborg utanför Köpenhamn för att sätta upp framtida mål. Sveriges representant var energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Syftet med mötet var att öka energisäkerheten mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina genom att stärka energisamarbetet i Östersjöområdet.

Ursula von der Leyen och regeringschefer från bland annat länderna runt Östersjön presenterar slutsatserna efter mötet Baltic Energy Security Summit som hölls utanför Köpenhamn på tisdagen. Foto: EU-kommissionen.

Vill sjufaldiga havsbaserad vindkraft i Östersjön

Efter mötet meddelade politikerna att de siktar mot att sjufaldiga den havsbaserade vindkraften i Östersjön. Målet är en kapacitet på minst 19,6 gigawatt vindkraft till 2030. Dagens kapacitet ligger på 2,8 gigawatt.

– Det är ingen hemlighet att Rysslands energikrig började i augusti förra året i syfte att försvaga och splittra Europa. Därefter kom den brutala invasionen. Det är väldigt tydligt när vi samlas att de höga energipriserna och energikrisen inte bara berör ett land, utan hela Europa, sade Khashayar Farmanbar under presskonferensen.

Även Ursula von der Leyen uttalade sig om Östersjöns potential:

– Med de mål som har satts upp idag kommer Östersjöns havsvind att täcka energiförbrukningen för cirka sex miljoner hushåll till 2030. Det är fler än antalet hushåll i Danmark, Litauen, Lettland och Estland tillsammans. Det är fantastiskt. Och vi kan göra så mycket mer. Vi behöver nu regionalt samarbete för att realisera den fulla potentialen för havsvindkraft i Europa, sade hon.

EU uppmanar medlemsstaterna att påskynda tillståndsprocesserna

Men ett hinder för att kunna nå målen är långa och krångliga tillståndsprocesser, menade politikerna. Under tisdagens presskonferens uppmanade Ursula von del Leyen medlemsstaterna att ta tag i frågan.

– I REPowerEU-planen finns ett förslag om att påskynda denna tillståndsprocess. Jag uppmuntrar medlemsstaterna att stödja förslaget och genomföra det. Då kan vi garantera att tillståndsprocessen tar mindre än ett år, sade Ursula von del Leyen.

Även Khashayar Farmanbar (S) ser att det är nödvändigt att påskynda tillståndsprocesserna.

– Vi behöver både jobba på att det finns en marknadsmodell som fungerar i kristid och att det finns en tillståndsprocess som gör att det går snabbare, sade han.

EU lägger fram förslag om fiske – vill återställa arter i Östersjön

Det är inte bara den havsbaserade vindkraften som satt Östersjön i rampljuset. Förra veckan lade EU-kommissionen fram ett förslag för nya fiskemöjligheter i Östersjön. Syftet med förslaget är att återställa fiskebestånden.

– Jag är fortfarande orolig över Östersjöns dåliga miljöstatus. Trots vissa förbättringar lider vi fortfarande av de kombinerade effekterna av övergödning och långsam reaktion för att ta oss an denna utmaning, sade Virginijus Sinkevičius , kommissionsledamot med ansvar för miljö, hav och fiske i en kommentar.

Förslaget, som är avsett att börja gälla 2023, innebär att öka fiskemöjligheterna för rödspätta och centralströmming. De nuvarande nivåerna för lax och bifångsterna av östlig och västlig torsk samt västströmming ska bibehållas. De fyra återstående bestånden ska minskas.

Sverige kan bromsa EU:s batterisatsning

Sverige kan bli en bromskloss när EU ska satsa på gröna teknologier och att göra sig mindre beroende av Kina, rapporterar Bloomberg och Omni. Med ett 30-tal olika råvaror som unionen anser som kritiska för att nå klimatmålen, pekar EU ut Sverige som en viktig spelare. Men lokal oro för gruvornas påverkan och ett omfattande ramverk stoppar utvecklingen, säger flera gruvbolag som Bloomberg har pratat med.

EU förbereder sig inför COP 27 – väntas kräva skärpta klimatambitioner

Enligt ett utkast som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, och som även Europaportalen rapporterat om, kommer EU kräva skärpta klimatambitioner inför FN-mötet COP 27, som hålls i Egypten i november.

Enligt utkastet föreslås EU uppmana utsläppare av skadliga klimatgaser att skärpa sina ambitioner och mål då de globala klimatåtgärderna är ”otillräckliga”.

Vad som blir EU:s linje avgörs senast i oktober efter politiska förhandlingar.

Tyck till om EU-förslag om skogsövervakning

EU-kommissionen är på gång med ett lagförslag för skogsövervakning och strategiska planer. Nu uppmanar kommissionen intressenter att lämna sina åsikter i ett offentligt samråd, som pågår fram till den 17 november 2022.

Syftet med det kommande lagförslaget är att utveckla ett ramverk för skogsobservation och därmed ge en öppen tillgång till detaljerad, regelbunden och aktuell information om tillståndet och förvaltningen av EU:s skogar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.