Så fungerar Skanskas nya klimatincitament

Klimat Vid senaste bolagsstämman förändrades aktiesparprogrammet för 400 chefer och andra medarbetare i Skanska. Nu kopplas 15 procent av tilldelningen till hur väl företaget uppfyller sina klimatmål, en ny form av klimatincitament för bolaget. Emilia Hagberg, Skanska, förklarar hur systemet är uppbyggt.

Så fungerar Skanskas nya klimatincitament
Emilia Hagberg förklarar hur Skanskas nya klimatincitament fungerar.

Skanskas klimatresultat har nu dubbel betydelse för ungefär 400 av koncernens anställda. För från och med 2023 kommer klimatutsläppen även ligga till grund för deras tilldelning i bolagets aktiesparprogram, en ny form av klimatincitament. Om Skanska uppfyller sina klimatåtaganden påverkar det upp till 15 procent av utfallet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi vill som bolag ännu tydligare visa att det är allvar med klimatmålet, att det införlivas i vår verksamhet. Det här är en tydlig signal till medarbetare, kunder, investerare och andra intressenter, säger Emilia Hagberg, som arbetar med hållbarhet centralt på Skanska.

Klimatincitamentet räknas från 2023

Skanska har flera klimatåtaganden, och fick i höstas sina klimatmål godkända enligt Science Based Targets Initiativ (SBTi). Bland annat ska utsläppen i värdekedjan halveras till 2030 i Skanskas egenutvecklade projekt. Utgångspunkten är år 2020. Bolaget ska också minska sina utsläpp i scope 1 och 2 med 70 procent till år 2030, jämfört med 2015, och har som mål att nå klimatneutralitet i såväl egna projekt som hela värdekedjan senast 2045.

Men så länge behöver de anställda inte vänta på utfallet i aktiesparprogrammet.

– Om vi minskar utsläppen i scope 1 och 2 med minst sju procent per år, vilket är i linje med det långsiktiga målet för våra egna utsläpp, då utfaller den del av aktierna som är relaterade till klimatmålet, förklarar Emilia Hagberg.

Påverkas personernas aktiesparprogram bara inom de områden där de själva kan påverka, eller gäller det hela verksamheten?

Fakta

Aktiesparprogrammet

Programmet omfattar alla fast anställda på Skanska. Av dessa är det cirka 400 anställda som kommer att mätas på både klimatmålet och finansiella mål. Programmet, som är det första som omfattar koncernens klimatmål, gäller för 2023, 2024 och 2025.

– De sju procenten är hela koncernens utsläpp. Alla våra affärsenheter och därmed alla medarbetare bidrar till det, säger Emilia Hagberg.

Klimatresultatet mäts i absoluta tal och är alltså inte relaterat till omsättningen. Det gäller även i aktiesparprogrammet, där alltså upp till 15 procent relaterar till klimatresultatet medan resten är kopplat till finansiella mål. Den delen har alltså krympt något, eftersom ersättningen som helhet inte har utökats.

Hur har det här tagits emot?

– Det har tagits emot väl. Vi har fått positiv respons externt ifrån, det har uppmärksammats och Skanska ses som en föregångare. Också internt har jag mötts av kommentarer om att det här verkligen signalerar att vi menar allvar, säger Emilia Hagberg.

Kanske lika viktigt är att de anställda litar på att Skanska har ett välplanerat arbete när det kommer till att minska klimatutsläppen.

– En viktig del är att vi kan visa bakåt hur vi har kunnat minska våra utsläpp, att det är möjligt att göra detta. Och att vi har tydliga planer framåt. Sedan är det inget lätt mål vi har, det kräver hårt arbete, säger Emilia Hagberg.

Programmet ska följas upp

Programmet löper över tre år och kommer att följas upp löpande.

– Naturligtvis kommer vi att följa hur väl klimatkomponenten i aktiesparprogrammet slår ut. Vi på hållbarhetsavdelningen följer hela tiden vårt långsiktiga klimatmål, vi vill se om incitamenten behöver skärpas framåt. Vi behöver också se vad vi generellt sett har för drivkrafter i vårt bolag, säger Emilia Hagberg.

Vilket är målet för det här programmet, när anser ni att ni har lyckats?

– För oss handlar det om att vi uppfyller vårt klimatmål i den takt vi har satt upp. Vi tror att det här är ett viktigt sätt att driva på klimatarbetet. Det här är ett av många sätt att styra, säger Emilia Hagberg.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.