Tillsammans med andra forskare har Jamil Khan granskat befintlig forskning och studerat flera fall från både Sverige och internationellt. I rapporten, finansierad av Energimyndigheten, ger de följande råd till politikerna för att uppnå framgång:
Stegvis implementering: Att införa styrmedel gradvis ökar chansen till framgång. Ett exempel är den svenska koldioxidskatten som först infördes i mindre skala och sedan successivt utvidgades för att få önskad effekt.
Ingå i ett policypaket: Ett styrmedel bör ingå som en del av en övergripande policystrategi. Ett enskilt styrmedel kan inte lösa alla problem och hinder.
Rättvisa och legitimitet: Styrmedel måste uppfattas som rättvisa och legitima för att undvika protester och motstånd från allmänheten, särskilt när det gäller ökade energi- och bränslepriser.
Hantering av maktförhållanden och intressekonflikter: Förståelse och hantering av maktförhållanden och intressekonflikter är nödvändigt. Styrmedel kan vara svåra att genomföra om viktiga intressegrupper är emot dem.
Acceptans av icke-optimala lösningar: Det optimala styrmedlet kanske inte är genomförbart på grund av internationella regler eller praktiska hinder. Det är viktigt för beslutsfattare att inse och acceptera detta och i stället implementera styrmedel som är tillräckligt bra för att uppnå önskad effekt.