Beskedet: EU:s största bank gör slut med fossilindustrin

Hållbara finanser EU:s största bank, franska BNP Paribas, meddelar att de slutar teckna obligationer för olje- och gasproducenter. Beskedet beskrivs som en av finansbranschens mest dramatiska vändningar bort från fossilindustrin.

Beskedet: EU:s största bank gör slut med fossilindustrin
BNP Paribas är EU:s största bank. Nu väljer de att sluta göra affärer med fossilindustrin. Foto: Adobe Stock.

BNP Paribas har under en tid gradvis begränsat finansieringen till sina olje- och gaskunder. Bakgrunden är strängare EU-regler inom hållbarhetsområdet samt en stämning från klimataktivister förra året. I samband med bankens årsstämma på tisdagen gav de beskedet om att de nu väljer att helt avstå från att konventionella obligationsförsäljningar inom olje- och gassektorn, rapporterar Bloomberg.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Banken har inte någon formell policy i frågan, men säger till Bloomberg att det gäller för alla uppströmsaktiviteter. BNP Paribas har samtidigt vuxit inom hållbar finansiering och är nu den största garantigivaren för gröna obligationer globalt, enligt Bloomberg.

Att det är en Europeisk bank som väljer att ”göra slut” med fossilbranschen visar på splittringen mellan Europa och USA. Samtidigt som Europeiska banker följer BNP Paribas linje och börjar röra sig bort från fossilindustrin, går amerikanska banker i vissa fall aktivt in för att ta över kontrakt, skriver Bloomberg.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.