Nytt verktyg ska hjälpa mindre företag möta hållbarhetskrav

CSRD Med hårdare krav på hållbarhetsrapportering blir det viktigare för storföretag att deras underleverantörer har koll på nyckeltalen. Nu lanseras ett nytt verktyg för att underlätta för små och medelstora företag att uppfylla dessa krav.

Nytt verktyg ska hjälpa mindre företag möta hållbarhetskrav
Carl Frostgård, CPO på Oxceed. Foto: Pressbild.

Fintech-företaget Oxceed vill sänka tröskeln för företag att börja mäta sin klimatpåverkan. Tillsammans med Impact-bolaget GoClimate lanserar de nu det uppdaterade verktyget ”Utökad Hållbarhetsanalys”, som automatiskt beräknar koldioxidutsläpp utifrån bokföringsdata.

– Vårt verktyg ger företag chansen att borra ner sig i sina hållbarhetsnyckeltal på både leverantörs- och kategorinivå. Man kommer till exempel kunna särskilja mellan olika affärsresor, med flyg, bil eller tåg – och därmed kunna vidta mer specifika åtgärder för att minska sina koldioxidutsläpp, säger Carl Frostgård, CPO på Oxceed, i en kommentar.

I den nya tjänsten erbjuds användarna tillgång till både leverantörs- och kategorianalyser, samt utfall för de senaste 12 månaderna. Senare i år kommer användare även att kunna jämföra sin klimatpåverkan med andra företag och budgetera utsläpp per kategori.

– Det blir enklare för företag att förstå och påverka sina klimatavtryck, genom att man kan klicka sig in på varje kategori eller leverantör och se i detalj var utsläppen kommer ifrån, säger Kalle Nilvér, vd på Impact-bolaget GoClimate – vars teknik möjliggör automationen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.