Avanzachefen värvas till Carnegie: ”Brinner för impact”

KARRIÄR Allt fler privata investerare vill placera hållbart, och intresset fortsätter att växa. Det berättar Johanna Kull, ny hållbarhetsansvarig på Carnegie Private Banking.
– Bolagen som bäst ställer om och anpassar sig till framtidens krav och förutsättningar har ljusast framtidsutsikter, säger hon till Miljö & Utveckling.

Avanzachefen värvas till Carnegie: ”Brinner för impact”
Johanna Kull, hållbarhetsansvarig på Carnegie Private Banking. Foto: Carnegie.

Carnegie Private Banking har lyckats locka över Avanza-profilen Johanna Kull till en nyinrättad roll som hållbarhetsansvarig. När hon blir kontaktad av Miljö & Utveckling har hon precis tillträtt och är bara inne på sin tionde arbetsdag.

– Det är alltid lite pirrigt att börja på ett nytt jobb, men samtidigt inspirerande och roligt. Jag ser fram emot att göra skillnad och bidra på alla sätt jag kan, säger Johanna Kull.

Hon kommer senast från Avanza där hon arbetade i drygt nio år, sist som hållbarhetsansvarig. Trots att hennes roll på Carnegie är densamma, påpekar Johanna Kull att det finns tydliga skillnader mellan tjänsterna.

– Nu har jag större möjligheter att vara involverad i själva erbjudandet och till viss del investeringsprocessen. Det är också en stor skillnad jämfört med Avanza, som primärt är en plattform för sparande och investeringar där kunderna tar sina egna investeringsbeslut. På Carnegie görs en betydande del av investeringarna av våra team och förvaltare, säger hon.

Vidare berättar Johanna Kull att det finns ett stort och växande intresse för privata investera att placera hållbart, trots farhågor om att intresset skulle minska till följd av faktorer som kriget i Ukraina, inflation och höjda räntor.

Hon hänvisar till en nyligen genomförd undersökning från den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley, där det framgår att 85 procent av privata investerare i Europa är intresserade av hållbara investeringar. Hälften av dessa uppger att deras intresse har ökat under de senaste två åren.

Varför ökar intresset för hållbara investeringar?

– Det ökade intresset drivs främst av ekonomiska incitament. Investerare strävar efter sektorer och investeringar med hög förväntad avkastning. För det finns ju ett antal produkter och tjänster som måste uppvisa en stark tillväxt för att vi ska kunna klara de stora samhällsutmaningar vi står inför. Och inom traditionella sektorer är det de bolagen som bäst ställer om och anpassar sig till framtidens krav och förutsättningar som har ljusast framtidsutsikter, berättar Johanna Kull.

Är det då en myt att hållbara investeringar ger en sämre avkastning

– Om man jämför MSCI World index med ett ESG-screenat världsindex, där bolagen har undersökts utifrån en rad hållbarhetsfaktorer, så har det ESG-screenade världsindexet presterat bättre både de senaste fem och tio åren. Det är värt att notera att hållbara bolag inte nödvändigtvis kommer att överträffa andra varje år, men över tid pekar trenden mot det, säger hon.

Vad är din första arbetsuppgift?

– Mitt första steg är att komma in i arbetsmiljön, lära känna mina kollegor och bekanta mig med alla system. Personligen är jag mycket engagerad i impact-investeringar. Jag är övertygad om att den kundgrupp som Carnegie riktar sig till – förmögna privatpersoner och entreprenörer – har en stark efterfrågan på möjligheten att göra direkta impact-investeringar som en del av sin portfölj. Där den förväntade avkastningen har både en finansiell komponent och en komponent i form av positiv påverkan på miljömässiga eller sociala faktorer, avslutar Johanna Kull.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste