Markanvändningen belastar resultatet i Max nya klimatmärkning

Livsmedel Det blir nya krav på klimatberäkningarna när Max Burgers ansluter sig till klimatmärkningen Cool food meal. Bland annat finns en faktor för alternativ markanvändning som kan belasta klimatresultatet i den nya märkningen. Max kommer dock att fortsätta med sina egna klimatberäkningar parallellt.

Markanvändningen belastar resultatet i Max nya klimatmärkning
Kan marken användas på andra sätt, som minskar klimatutsläppen? I så fall belastar det resultatet i Max klimatmärkning. Foto: StockAdobe

Max arbetar nu med att få på plats en ny märkning av maten, Cool food meal. Arbetet sker i samarbete med WRI, World Resources Institute. Det är en tredjepartsgranskad märkning som omfattar både klimat och näringsinnehåll.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi kommer att införa den här nya klimatmärkningen under våren, berättar hållbarhetschef Kaj Török.

Märkningen finns redan på en restaurangkedja i USA och ska visa vilka rätter som är 2030-kompatibla och vilka som inte är det.

– WRI tittar på två saker, den ena är vilka råvaror vi har i en burgare och vad de har för klimatavtryck. Det andra är om måltiden är hyfsat hälsosam.

Måste ni räkna om era uppgifter om klimatavtryck?

– Klimatavtrycket måste beräknas precis på det sättet som WRI vill, så det sker en annan klimatberäkning än den vi har gjort. Framför allt har de andra avgränsningar. Det är ingen större skillnad på till exempel klimatpåverkan för en lök, men när vi har redovisat har vi tagit med förpackningen också medan de inte tycker att förpackningen ska vara med. Deras granskning sker utifrån deras databaser, säger Kaj Török.

Beräkningarna sker dock i dialog.

– Vi kommer att jämföra hur vi och WRI har räknat och även titta på avvikelser. Om vi har en större avvikelse på till exempel nötkött, och vi kan visa att vi har sju livscykelanalyser på nötkött medan de använder ett schablonvärde för norra Europa, då får vi ta en dialog.

Ny omräkningsfaktor tar med alternativ markanvändning

En ny detalj är att WRI använder en omräkningsfaktor för alternativ markanvändning, Carbon Opportunity Cost (COC). Det innebär att om marken som behövs för att tillverka burgaren hade kunnat binda kol på något annat sätt kommer det att belasta matens klimatvärden. Det skulle till exempel kunna gälla om marken hade använts för skog istället för bete eller foderproduktion.

– Det är alltså inte bara utsläppen som ingår, utan också en alternativkostnad om man hade använt markytan för att fånga kol istället, säger Kaj Török, och fortsätter:

– Det är ett av förslagen från WRI för att förändra GHG-protokollet framöver.

Behåller sina gamla klimatberäkningssystem

Max kommer dock inte att skrota sitt eget klimatberäkningssystem.

– Vi fortsätter med vårt system. Jag är väldigt stolt över det. Det är restaurangbranschens bredaste klimatanalys sedan 2008 och den håller väldigt hög internationell standard.

Vill se klimatmått relaterat till kalorier

Gäster som vill veta den exakta klimatbelastningen kommer även i fortsättningen att kunna hitta den genom att gå till ingredienslistan.

Ett annat projekt är att försöka skapa ett mått på koldioxid per 1000 kilokalorier.

– Det kanske kan bli ett intressant mätetal för oss som jobbar i matbranschen. Men det finns ingen silver bullet i det här. Alla som jobbar med KPI:er veta att det är en fördel att ha flera olika för att förstå vad som händer, säger han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.