De ska representera Sveriges unga i hållbarhetsfrågor

KARRIÄR Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer har valt två nya representanter. På varsitt håll ska de se till att barns och ungas åsikter tas med i FN:s beslutsprocesser.

De ska representera Sveriges unga i hållbarhetsfrågor
Brendan R. Joseph och Siri Ankfors.

Läkarstudenten Brendan R. Joseph från Sollefteå har utsetts att representera Sveriges unga i Unesco.

– Att som femtonåring börja min resa som läxhjälpare på Sollefteå bibliotek till att nu få förvalta barns och ungas perspektiv i ett internationellt FN-forum känns nästan ofattbart, säger han i en kommentar.

Brendan har blivit nominerad av Röda Korsets ungdomsförbund och har tidigare tjänstgjort som dess ordförande. Han ser fram emot att delta i Unescos arbete kring frågor som rör yttrandefrihet och utbildning. Vidare betonar han vikten av att inkludera en bredd av unga perspektiv, även de som vanligtvis inte får chansen eller känner sig osäkra att uttrycka sig.

Trots att regeringen har dragit tillbaka finansieringen som möjliggör barns och ungas representation i FN, har LSU ändå utsett en till ungdomsrepresentant. Det är Siri Ankarfors från Växjö, som kommer att representera Sveriges unga i klimat- och miljöfrågor.

– Klimathotet är vår tids största utmaning. Barn och unga växer upp med kunskapen om att vi ärver klimatkrisen och tvingas leva med dess konsekvenser. Då måste vi arbeta hårt för att få ungdomsperspektiv representerat i alla politiska arenor och FN-möten, säger Siri Ankfors, i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.