I en ny rapport konstaterar Institutional Shareholder Services, ISS, att det skett en ökning av medierapporteringen om företag som vilseleder allmänheten kring sin miljöpåverkan, så kallad greenwashing. Enligt ISS nämndes greenwashing under 2023 i 2173 artiklar i stora medier, vilket var en ökning med 50 procent jämfört med 2023. Den här utvecklingen betyder enligt ISS att det blir ännu viktigare för företag att säkerställa att informationen om företagets hållbarhetspåverkan är korrekt och verifierbar. Man menar också att företagen måste bli bättre på att anpassa sin rapportering och basera den både på geografiska och sektorsspecifika risker för att kunna möta de nya globala rapporteringskraven.
Greenwashing allt mer uppmärksammat
Kommunikation Allt fler företag blir anklagade för greenwash. Det visar en ny rapport som konstaterar att växande regelverk och ökande krav från allmänhet och medier sätter hår press på hållbarhetsarbetet i världens företag.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
ISS, som är en global leverantör av hållbarhetsdata och analys, menar i rapporten också att företag måste anpassa sina strategier kring miljöpåverkan och social hållbarhet för att följa alla de nya regelverk och ökande lagkrav som trätt i kraft och som väntas framåt. Här nämns bland annat EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD och Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD, som exempel på regelverk som nu ökar trycket på företagens hållbarhetsarbete.
ISS konstaterar att de flesta nya regleringskrav är kopplade till klimatfrågan eller arbetsrätt och förhållanden i leverantörskedjan. Flest brister i klimatarbetet är enligt ISS kopplade till sektorer med höga utsläpp som energi och industri, samt hos finansiella aktörer som finansierar fossilprojekt. ISS har också spårat arbetsrättsärenden globalt, med fokus på barnarbete, tvångsarbete, arbetsvillkor, diskriminering och fackliga rättigheter. Här konstaterar man att USA och Kina har flest rapporterade brister och att konsumentvaror, IT och industri är de sektorer som är mest involverade i tvångs- och barnarbetsfall.