Det räcker alltså att använda sig av gröna färger eller svepande bilder över skog och mark i sin marknadsföring för att konsumenter ska tro att en produkt är miljömässigt hållbar.
Studie varnar: Färgen grön kan orsaka greenwashing
Kommunikation
Annonser med subtila hållbarhetsbudskap, som gröna färger eller bilder på naturen, kan leda till att konsumenter överskattar hur hållbar en produkt är. Det visar ny forskning om hur allmänheten uppfattar reklam inom livsmedelssektorn.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Enligt studien, som den brittiska motsvarigheten till Reklamombudsmannen, ASA, står bakom skapas en så kallad ”halo-effekt” i konsumenternas medvetande. Det är ett begrepp för när någon, eller i det här fallet något, tillskrivs fler egenskaper än vad den eller det egentligen har. Alltså att en produkt uppfattas som hållbar, trots att så kanske inte är fallet.
Även begrepp som ”naturlig” och ”växtbaserad” skapar enligt studien en ”halo-effekt”, där konsumeter antar att produkten har en ekologisk certifiering eller bidrar till olika miljöfördelar.
Studien visar också att merparten av konsumenterna inte ifrågasätter allmänna gröna påståenden. Endast en minoritet, bestående av miljömedvetna individer och vegetarianer eller veganer, ifrågasätter gröna påståenden i annonsering av mat och dryck.
Enligt Nicky Baker, regelansvarig på ASA, visar resultatet från studien på vikten av att komma till rätta med vilseledande marknadsföring inom livsmedelssektorn.
– Vi är fast beslutna att ta itu med problemannonser som gör vilseledande eller felaktiga gröna påståenden, säger han i en kommentar.