Pappersbatteri ska lagra energi i byggnader

Batterier Forskare har utvecklat ett pappersbatteri som ska kunna lagra förnybar energi i byggnader och isolera väggar. Samtidigt.

Pappersbatteri ska lagra energi i byggnader
Pappersbatteri. Foto: Rise.

Tanken är att det cellulosabaserade pappersbatteriet, en superkondensator som har en har en barriär mot fukt, syre och värme, ska kunna byggas in i väggar och lagra energi från exempelvis solceller och samtidig användas som väggisolering.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi ser en potential för att byggnader ska bli självförsörjande på energi med hjälp av pappersbatteriet, säger Jesper Edberg och forskare på det statliga forskningsinstitutet Rise och vetenskaplig ledare vid Digital Cellulose Center i en kommentar.

Hållbart energiekosystem

Inom kompetenscentrumet arbetar forskarna med att utveckla cirkulära elektroniska lösningar som kan lagra el från förnybara källor.

– Vi måste hitta hållbara sätt att lagra energi. På samma sätt som vi fasar ut fossila bränslen behöver vi fasa ut batterier som utarmar planetens resurser. Därför behöver vi skapa ett hållbart energiekosystem som inte är beroende av fossila eller kritiska material som sällsynta jordartsmetaller.

Kan kopplas samman

Det nya batteriet består av ett pappersark med en tjocklek på knappt en millimeter. För att pappret ska kunna lagra energi blandas cellulosafibrer med elektroaktiva material som biobaserat kol och elektriskt ledande polymer.

Flera olika lager screentrycks på aluminiumbelagda papper som både fungerar som elektrisk kontaktyta och som en barriär mot fukt, syre och värme.

De tryckta elektroniska enheterna kan användas enskilt eller kopplas samman i en serie eller parallellt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.