Nytt verktyg ska stoppa investeringar till förorenande kemiföretag

Kemikalier En ny studie konstaterar att den petrokemiska industrin i Belgien, Tyskland och Nederländerna släppt ut över 125 miljoner ton skadliga kemikalier i naturen sedan 2010. Nu lanseras ett nytt verktyg som uppmärksammar finanssektorn på vilka utsläpparna är.

Nytt verktyg ska stoppa investeringar till förorenande kemiföretag
Kemiproduktion i Antwerpen. Foto: Adobe Stock

En ny granskning från Planet Tracker konstaterar att nästan 5000 finansinstitut tillsammans finansierar petrokemiska verksamheter i kemiindustrins hjärta i Europa – länderna Belgien, Tyskland och Nederländerna. I regionen har kemiindustrin enligt Planet Tracker släppt ut 125 miljoner ton sedan 2010, vilket anses ha skadat miljö och människors hälsa allvarligt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

För att hjälpa finanssektorn att agera har Planet Tracker tagit fram ett digitalt verktyg som pekar ut de värsta förorenarna. Här pekas företagen BASF och Solvay ut som de värsta förorenarna. Enligt Planet Tracker ansvarar de för 3 respektive 16 miljoner ton skadliga kemikalier sedan 2010.

Planet Tracker uppmanar nu stora investerare som Blackrock, Vanguard och JPMorgan att använda verktyget och agera.

– Till skillnad från koldioxidutsläppen är kemikalieutsläppen ofta dolda i företagens, investerarnas och beslutsfattarnas dagordningar. Med tanke på de omfattande konsekvenser kemikalieutsläppen utgör för både planetens hälsa och dess invånare är det avgörande att vidta åtgärder för att minimera riskerna. Att identifiera de producenter som är ansvariga för en stor del av utsläppen är en viktig första åtgärd, säger Thalia Bofiliou, senioranalytiker på Planet Tracker, i en kommentar.

Hon konstaterar emellertid att det är finansinstituten som har den faktiska möjligheten att åstadkomma förändringar och skapa förbättrade och mer hälsosamma liv för miljontals människor.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.