Socialdemokraterna kräver besked efter PFAS-domen

Kemikalier Högsta domstolens beslut att de PFAS-drabbade i Kallinge får rätt till skadestånd blir nu riksdagsdebatt. Där vill Jytte Guteland (S) bland annat veta vad miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tänker göra för att dricksvattnet i alla kommuner ska vara säkrat från PFAS framöver.

Socialdemokraterna kräver besked efter PFAS-domen
Foto: Elima Mwinyipembe/ Pressbild

I december beslutade Högsta domstolen att de PFAS-drabbade i Kallinge har rätt till skadestånd. Nu tas frågan upp i riksdagen av riksdagsledamoten Jytte Guteland (S) som ställt en interpellation till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Jytte Guteland vill veta vilken strategi Romina Pourmokhtari och regeringen har för att förbjuda och begränsa PFAS i produkter. Hon undrar också hur regeringen arbetar för att dricksvattnet i alla kommuner ska vara säkrat från PFAS framöver.

Jytte Guteland konstaterar i sin interpellation att Högsta domstolens bedömer att Kallingebornas höga halter av PFAS i blodet innebär en så beaktansvärd fysisk försämring av deras kroppar att de drabbats av ett fysiskt defekttillstånd.

”Det PFAS-förgiftade vattnet i Kallinge har beskrivits som den största miljöskandalen i Sveriges historia, men PFAS förekommer på många ställen i samhället, och förgiftningen är ännu mer omfattande då det finns för stora nivåer PFAS också på andra håll. Vi har under året fått vetskap om att svenska kräftor innehåller högre halter PFAS än EU-regler tillåter. Även våra skönhetsprodukter innehåller ibland PFAS. Nyligen avslöjade Aftonbladet att ledande sminkföretag fortfarande har produkter som innehåller PFAS”, skriver hon till miljöministern.

Interpellationer debatteras i kammaren där ministern som tar emot interpellationen får svara på frågor. Sista svarsdatum för den här interpellationen är satt till den 23 januari.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.