Krönika: En god (cirkulär) affär

Krönika Kan en lagad jacka vara mer värdefull än en hel? Så är det för Miljö & Utvecklings chefredaktör Ingar Lindholm, som nu längtar efter kallare väder så att favoritjackan ska få komma fram. I väntan på det finns ett nytt nummer av Miljö & Utveckling att läsa, och temat är just cirkulär ekonomi.

Krönika: En god (cirkulär) affär
Ingar Lindholm, tidigare chefsredaktör på Miljö & Utveckling.

Cirkulär ekonomi – temat för Miljö & Utvecklings nya utgåva – är eftertraktad och väl behövd men knepigare att uppnå än vad man kan tro vid första anblicken.

Ta textil, en fraktion som faller mellan alla tänkbara stolar. Är plagget helt kan det lämnas till insamling och återbruk, men trasiga kläder och hemtextilier hamnar i soptunnan, åtminstone i Stockholm, där jag bor. Bor du i Eskilstuna har du däremot bättre möjligheter (läs gärna Emmy Westlings reportage om detta).

Från hel till trasig på ett ögonblick…

Själv har jag numera en jacka med en lapp på ryggen, något som jag är otroligt belåten med. Jackan är köpt från ett outdoorföretag med fina hållbarhetsreferenser, vi kan kalla det H.

För min inre blick såg jag den fina jackan i en påse på väg till avfallsförbränningen.

Det är en bra jacka, och inte billig, så det var inte roligt när jag rev sönder den mot ett stängsel. För min inre blick såg jag den fina jackan i en påse på väg till avfallsförbränningen. Och mig själv på väg till affären.

…och från trasig till hel på någon vecka

Men så blev det inte. Företag H har uppenbarligen tänkt till när det gäller cirkularitet. Via deras utmärkta kundtjänst fick jag en kod, och med hjälp av den kunde jag skicka min jacka till en skräddare. Skräddaren var försedd med företagets originaltyger och tillbaka till mig kom min älskade jacka, nu med en mycket snygg lagning på ryggen.

Då uppstod en märklig känsla. Min jacka var värdefullare för mig som lagad, än före katastrofen. Den är inte längre bara en jacka, utan en unik jacka, min jacka.

Tema: Cirkulär ekonomi

Nu väntar jag ivrigt på höstkylan så att jag kan ta fram mitt favoritplagg ur garderoben. Och tänker tacksamt på skräddaren och den smarta hållbarhetschef eller vd som bestämde sig för att skapa äkta cirkularitet hos sina produkter och sätta kundnyttan före försäljningsvolymen.

Mer om cirkulär ekonomi hittar du i Miljö & Utveckling nr 4 2022 – trevlig läsning!

– Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling

PS. Fler lästips:

Dags att definiera cirkularitet – om Iso:s pågående standardiseringsarbete (e-magasinet)

Rapport: Otydlig politik hindrar företagens omställning. Emmy Westling skriver om den senaste rapporten från Global Compact-nätverket.

Tele2 berättar: Så fick vi våra klimatmål godkända enligt SBTi (webb) samt i vårt e-magasin.

Nytt gratisverktyg ska hjälpa leverantörer att komma igång med klimatarbetet – så här fungerar det. Artikeln finns på webben och i e-magasinet.

Så skapade plasttillverkaren en modulär LCA – reportage från Polykemi. Artikeln finns på webben samt i e-magasinet. (Du vet väl att vårt e-magasin också har ett läsläge anpassat för mobilen?)

Niclas Perssons krönika: Ansvarstagande politiskt ledarskap efterlyses.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.