Ny rapport: Så bra – och dåliga – är svenska börsbolag på hållbarhetsrapportering

Hållbarhet i praktiken Bara lite mer än hälften av Sveriges 100 största börsnoterade bolag har klimatmål som klarar Parisavtalet, visar en ny analys av Position Green. Endast tre svenska bolag kvalar in på topp tio av de bolagen som är bäst på hållbarhetsrapportering i Sverige, Norge och Danmark.

Ny rapport: Så bra – och dåliga – är svenska börsbolag på hållbarhetsrapportering
Endast hälften av svenska börsbolag klarar målen i Pariseavtalet, enligt rapporten ESG100. Foto: Adobe Stock.

Det är för första gången som Position Green analyserar hur bra Stockholmsbörsens 100 största bolag är på hållbarhetsrapportering och rangordnar dem därefter. I rapporten ESG100 rangordnas även de 100 största börsbolagen i Danmark respektive Norge.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
 • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Analysen, som utgår från hur bra bolagen rapporterar enligt ESG-målen, visar att endast hälften, 52 procent, av Stockholmsbörsens största bolag har klimatmål i linje med Parisavtalet.

– Vår analys visar att det är ytterst få nordiska företag som kopplar ihop ledningens incitament med hur framgångsrikt bolaget arbetar med hållbarhetsfrågor, säger Johan Säwensten på Position Green i ett uttalande.

Trots att 50 procent av de svenska bolagen själva säger att de har kopplat ledningens incitamentprogram till ESG-mål, visar rapporten att endast tre procent har specifika ESG-baserade KPI:er och mål kopplat till ledningens incitamentprogram.

– Ska vi klara omställningen tror jag vi behöver tänka om här, denna typ av incitament är helt avgörande för att driva förändring, säger Johan Säwensten.

FAKTA

Topp 20 i Sverige

 1. Castellum
 2. Epiroc
 3. Telia Company
 4. ABB
 5. AstraZeneca
 6. Atlas Copco
 7. Boliden Group
 8. Electrolux
 9. Ericsson
 10. Essity
 11. Fabege
 12. Lundin Energy
 13. Saab
 14. SCA
 15. SEB
 16. Skanska
 17. SKF
 18. Stora Enso
 19. Swedbank
 20. Tele2
Källa: ESG100

Tre svenska bolag i toppen

De svenska börsbolagen placerar sig på andra plats, efter Norge och framför Danmark. Endast tre svenska bolag tar sig in på topp tio.

– Som det största landet i Norden och med de största noterade bolagen sett till marknadsvärde, bör Sverige och svenska bolag toppa listan. För att svenska bolag ska fortsätta att ligga i framkant när det gäller hållbarhet är det tydligt att de behöver lägga i en högre växel, säger Johan Säwensten.

Däremot är svenska bolag enligt analysen bäst på hållbarhetsrapportering enligt kraven i EU-taxonomin samt bäst på att följa erkända rapporteringsstandarder, som GRI och SASB.

Många missar rapportering om mänskliga rättigheter

Gemensamt för bolagen i de tre länderna är att många missar rapportering om mänskliga rättigheter. Enligt analysen rapporterade endast 16 procent av bolagen om mänskliga rättigheter på ett bra sätt.

De norska bolagen är något bättre än de svenska och danska. En förklaring kan vara att de sedan i somras har en lag kopplat till human rights due diligence, liknande den lag som är på gång – men ännu inte finns på plats – inom EU.

Stora gap till kommande lagstiftningskrav

Slutligen visar rapporten att det är stora gap i bolagens hållbarhetsrapportering till kommande lagstiftningskrav. Bland annat var det endast ett svenskt företag som rapporterade alignment, som är ett krav i EU-taxonomin som börjar gälla 2023 och visar hur stor andel av ett bolags aktiviteter som är hållbara.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.