För ett år sedan kom EU:s kemikaliestrategi, som bland annat tar sikte på utfasning av farliga ämnen och säger att mindre vikt ska läggas vid ekonomiska aspekter när det gäller användandet av farliga kemikalier. Mycket av arbetet skulle dras igång redan i år, enligt strategins tidtabell.
”Kemikaliestrategin har påverkat debattklimatet”
Kemikalier
Ett år har gått sedan EU lanserade sin kemikaliestrategi. Miljö & Utveckling har pratat med Frida Hök, Chemsec, om hur det går för unionen och hur strategin påverkar företagen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Hur går det för unionen?
– Ja, 2021 är ju inte slut än! Kommissionen har startat upp väldigt många olika projekt med anledning av strategin. Många processer är igång, men än så länge har vi inte sett så många konkreta resultat. Vi förstår av diskussionerna som pågår att det kommer att vara svårt att göra alla parter nöjda, säger Frida Hök, biträdande kanslichef på Chemsec, som är en icke vinstdrivande miljöorganisation med fokus på utfasning av kemikalier.
Kemikaliestrategin påverkar debatten
Hon har märkt av en skillnad i intresse för utfasning.
– Jag tycker att kemikaliestrategin har påverkat debattklimatet. Företagen börjar förstå att de här särskilt farliga ämnena ska man inte snacka så mycket om, utan de ska bort. Det är en tydlighet mot utfasning i strategin och det tycker jag märks vid diskussioner. De som tar upp frågor kring risk och exponering får inte så stort gehör längre.
Företag som driver på
Hon poängterar att det inte är en svartvit bild där politikerna vill pressa företagen, utan att det även fungerar tvärt om.
– Vi har startat en PFAS-movement, med företag som skriver på att de vill fasa ut PFAS och att de vill att lagstiftningen ändras. Där har vi nu 50 företag som skrivit på. De företagen skulle vara betjänta av ett förbud, säger Frida Hök.
Inga regler är ändrade
Enligt strategin ska det bli enklare att visa att det finns alternativ till skadliga kemikalier, och att därmed enklare att få bort dem från marknaden. Men ännu så länge handlar det just bara om en strategi. Inga regler är ändrade.
– Systemet är ju som vanligt nu, precis som det varit förut, och man tar hänsyn till ekonomiska aspekter. Men samtidigt är en förändring på gång, säger Frida Hök.
”Var väl förberedd”
Hon menar att det är viktigt för företag som har potentiellt farliga ämnen i sina produkter att sätta sig in i vad kemikaliestrategin innebär.
– Jag tycker att man ska vara väl förberedd så att man har koll på vad kommissionens ambition är i den här frågan. Substitution sker inte över natten, man måste ha koll.
– Budskapet från politikerna är väldigt tydligt. Och om företag får ett tydligt budskap, använder det i ett tidigt skede och drar lärdomar av det, så har de stora möjligheter att ändra sig. Det är när man kommer på sådana här saker för sent som det inte alltid blir så lyckat, säger Frida Hök.