Integreringen mellan GRI och ESRS färdig

Hållbarhetsredovisning Integreringen mellan standarderna GRI, som många svenska företag använder för hållbarhetsredovisning, och den kommande EU-standarden ESRS är klar. Behovet av dubbelrapprotering minskar nu avsevärt, menar organisationerna bakom de båda standarderna.

Integreringen mellan GRI och ESRS färdig
Foto: Adobe Stock

Global Reporting Initiative och European Financial Reporting Advisory Group, EFRAG, meddelar att standarderna GRI och European Sustainability Reporting Standards, ESRS, integrerats ytterligare. Vidare meddelas att företag som redovisar enligt GRI kan använda sin nuvarande raporteringspraxis för att förbereda sig för de nya kraven i ESRS. Något som underlättar för svenska företag, varav många använder GRI som redovisningsstandard.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det nya utvecklade samarbetet kommer enligt organisationen minska risken för att företag ska tvingas arbeta med dubbla standarder.

– Det här beskedet avslutar flera års noggrant arbete mot en hög grad av interoperabilitet mellan ESRS och GRI-standarderna. Arbetet som gjorts av GRI och EFRAG kommer att förhindra behovet av dubbelrapportering från företag, vilket resulterar i ett användarvänligt rapporteringssystem utan onödig komplexitet, säger Hans Buysse, ordförande för EFRAG:s styrelse, i en kommentar.

Träder i kraft 1 januari

GRI har redan i dag ett antal utbildningar om ESRS om hur företag som använder GRI i sin hållbarhetsredovisning kan använda sin rapporteringsprocess för att uppfylla kraven i EU:s kommande Corporate Sustainabiliyt Reporting-direktiv, CSRD, som kommer bygga på ESRS-standarden. GRI har också utvecklat en rapporttjänst där GRI-rapportörer kan få stöd och hjälp med att anpassa sin rapportering till ESRS.

CSRD kommer, när det är fullt implementerat år 2026 att omfatta cirka 4100 svenska företag. Exakt när kraven börjar gälla beror på företagets storlek. Redan den 1 januari 2024 gäller CSRD för stora företag som har minst 350 miljoner kronor i omsättning, 175 miljoner kronor balansomslutning eller 250 anställda eller fler.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.