Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Hormonstörande ämnen listas – ska förenkla för tillverkare

Kemikalier En tredelad lista ska hjälpa tillverkare att identifiera hormonstörande ämnen. Listan ska också påskynda regleringen av ämnena. Listan är framtagen av danska Miljöstyrelsen på initiativ från bland annat Sverige.

Hormonstörande ämnen listas – ska förenkla för tillverkare
Hormonstörande ämnen kan påverka foster och små barn. Foto: StockAdobe

Nu ska det bli enklare att få koll på om de ämnen som finns i produkter är hormonstörande eller ej. Hormonstörande ämnen kan bland annat påverka fortplantning och små barns utveckling. I en tredelad lista har danska Miljöstyrelsen fört in en lång rad substanser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?
Margareta Halin Lejonklou. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Ambitionen med listorna är att påskynda identifieringen och regleringen av hormonstörande ämnen, och att öka transparensen och medvetenheten om det EU-arbete som pågår vad gäller hormonstörande ämnen. Listorna är också till hjälp för den som tillverkar eller importerar varor och kemiska produkter. Man kan snabbt se vilka ämnen som är identifierade som hormonstörande inom EU och vilka ämnen som utreds, säger Margareta Halin Lejonklou och Gregory Moore på Kemikalieinspektionen.

Hormonstörande kemikalier på tre nivåer

Listan är uppdelad i tre nivåer, där lista ett omfattar ämnen som är identifierade som hormonstörande inom EU. Lista två omfattar ämnen som utreds av EU, och lista tre ämnen som utreds av ett enskilt medlemsland. De ämnen som kan vara förbjudna finns alltså med på lista ett, men det finns ingen information om vilken reglering som gäller för ämnena där.

Gregory Moore. Foto: Kemikalieinspektionen

– På Lista I kan man se vilka ämnen som är identifierade som hormonstörande inom Reach, växtskyddsmedelsförordningen, biocidproduktförordningen och/eller förordningen för kosmetiska produkter. Man kan dock inte se direkt i Lista I vilken typ av reglering ämnet har enligt de olika regelverken, säger Margareta Halin Lejonklou och Gregory Moore.

Misstänkta hälsoeffekter markeras

Det handlar framför allt om industrikemikalier, och av listorna framgår om respektive substans har eller misstänks ha hälsoeffekter eller miljöeffekter. Det framgår dock inte vilka riskerna är, utan informationen omfattar bara om det finns risker inom respektive område eller ej.

Bra men inte tillräckligt

Anna Lennquist på Chemsec tycker att det är bra att hormonstörande ämnen uppmärksammas och listas.

– Det är bra att tydliggöra hormonstörande ämnen, som dessa listor gör. Det är ju dock ingen ny information, utan bara en sammanställning av läget. Frågan om hormonstörande ämnen har länge varit svår för företag och andra att förhålla sig till, då de politiska debatterna varit oklara. Vår publicering av hormonstörande ämnen för SIN Listan 2011 och 2014 blev till stor hjälp, då det var en konkret lista på konkreta ämnen att förhålla sig till, säger hon.

Känslig fråga som kan bli dyr för industrin

Hon framhåller att frågan är infekterad, eftersom de hormonstörande ämnena i många fall är svåra att ersätta. Samtidigt pekar forskningen på att vissa hormonstörande ämnen är så problematiska att de borde förbjudas helt.

– Detta skulle bli en stor omställning för industrin, säger Anna Lennquist.

Här finns listorna.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.