Nu ska det bli enklare att få koll på om de ämnen som finns i produkter är hormonstörande eller ej. Hormonstörande ämnen kan bland annat påverka fortplantning och små barns utveckling. I en tredelad lista har danska Miljöstyrelsen fört in en lång rad substanser.
Hormonstörande ämnen listas – ska förenkla för tillverkare
Kemikalier
En tredelad lista ska hjälpa tillverkare att identifiera hormonstörande ämnen. Listan ska också påskynda regleringen av ämnena. Listan är framtagen av danska Miljöstyrelsen på initiativ från bland annat Sverige.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Ambitionen med listorna är att påskynda identifieringen och regleringen av hormonstörande ämnen, och att öka transparensen och medvetenheten om det EU-arbete som pågår vad gäller hormonstörande ämnen. Listorna är också till hjälp för den som tillverkar eller importerar varor och kemiska produkter. Man kan snabbt se vilka ämnen som är identifierade som hormonstörande inom EU och vilka ämnen som utreds, säger Margareta Halin Lejonklou och Gregory Moore på Kemikalieinspektionen.
Hormonstörande kemikalier på tre nivåer
Listan är uppdelad i tre nivåer, där lista ett omfattar ämnen som är identifierade som hormonstörande inom EU. Lista två omfattar ämnen som utreds av EU, och lista tre ämnen som utreds av ett enskilt medlemsland. De ämnen som kan vara förbjudna finns alltså med på lista ett, men det finns ingen information om vilken reglering som gäller för ämnena där.
– På Lista I kan man se vilka ämnen som är identifierade som hormonstörande inom Reach, växtskyddsmedelsförordningen, biocidproduktförordningen och/eller förordningen för kosmetiska produkter. Man kan dock inte se direkt i Lista I vilken typ av reglering ämnet har enligt de olika regelverken, säger Margareta Halin Lejonklou och Gregory Moore.
Misstänkta hälsoeffekter markeras
Det handlar framför allt om industrikemikalier, och av listorna framgår om respektive substans har eller misstänks ha hälsoeffekter eller miljöeffekter. Det framgår dock inte vilka riskerna är, utan informationen omfattar bara om det finns risker inom respektive område eller ej.
Bra men inte tillräckligt
Anna Lennquist på Chemsec tycker att det är bra att hormonstörande ämnen uppmärksammas och listas.
– Det är bra att tydliggöra hormonstörande ämnen, som dessa listor gör. Det är ju dock ingen ny information, utan bara en sammanställning av läget. Frågan om hormonstörande ämnen har länge varit svår för företag och andra att förhålla sig till, då de politiska debatterna varit oklara. Vår publicering av hormonstörande ämnen för SIN Listan 2011 och 2014 blev till stor hjälp, då det var en konkret lista på konkreta ämnen att förhålla sig till, säger hon.
Känslig fråga som kan bli dyr för industrin
Hon framhåller att frågan är infekterad, eftersom de hormonstörande ämnena i många fall är svåra att ersätta. Samtidigt pekar forskningen på att vissa hormonstörande ämnen är så problematiska att de borde förbjudas helt.
– Detta skulle bli en stor omställning för industrin, säger Anna Lennquist.
Här finns listorna.