Under vår och sommar har IPCC:s tre arbetsgrupper en efter en aviserat att de är försenade. Forskarna arbetar med den sjätte stora utvärderingen av kunskapsläget vad gäller klimatförändringar. Panelens rapporter har stor betydelse bland annat som beslutsunderlag för till exempel politiker. Men arbetet är tidskrävande och många har fått svårt att hinna med beroende på Covid-19.
IPCC-rapporterna försenade – men kommer i tid
FORSKNING
IPCC-rapporterna är försenade. Det handlar om den sjätte stora kunskapsutvärderingen där forskarna går igenom kunskapsläget i klimatfrågan. Men förseningarna är hanterbara, enligt professor Markku Rummukainen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
IPCC-rapporterna försenade men del i längre process
Senast gick arbetsgrupp tre ut och meddelade att deras rapport inte kommer att bli färdig före klimatmötet COP26 i november 2021.
Professor Markku Rummukainen, Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet, bekräftar förseningarna men säger också att de är hanterbara.
– Det angeläget att rapporterna kommer in i förhandlingarna kring den ”periodiska översynen” respektive ”globala översynen”. Båda dessa processer sträcker sig längre än COP26, vilket borde göra att förseningarna är hanterbara. Den första rapportdelen som handlar om klimattrender, klimatscenarier och så vidare, kan för övrigt presenteras vid COP26, säger han.
COP26 ändå före
Fakta
IPCC:s arbetsgrupper
Markku Rummukainen är även verksam vid SMHI, där han fungerar som Sveriges kontakt med IPCC.
Om den ursprungliga tidsplanen hade hållits, skulle COP 26 ha genomförts redan i år – innan kunskapsutvärderingen varit klar.