Här används ”Sopspioner” i kampen mot avfallsbrott

AVFALL Olaglig avfallshantering beskrivs som ett växande problem för många av Sveriges kommuner. Nu vässar Sollentuna tillsynen och ger sig in i kampen mot sopbrottslingar.

Här används ”Sopspioner” i kampen mot avfallsbrott
Foto: Adobe stock.

Sophantering har blivit en lukrativ bransch inom den kriminella världen, med låga straff och hög lönsamhet. Men giftiga jordmassor, brinnande sopberg och nedgrävt avfall skapar stora miljöproblem.

Sedan förra hösten har Naturvårdsverket tagit initiativ för att stödja Sveriges kommuner i att övervaka avfallsbrottslighet. De har utarbetat en ny vägledning, och det pågår samarbete mellan kommuner, polisen och länsstyrelser.

I Sollentuna har man påbörjat ett förstärkt arbete för att öka medvetenheten och bekämpa avfallsbrott på ett effektivare sätt.

– Det är ett viktigt arbete för ett gott miljöskydd, men även ett verktyg för att bekämpa den organiserade brottsligheten, säger Jonas Riedel (C), kommunalråd och ordförande i Sollentunas miljö- och klimatnämnd, i en kommentar.

Erik Moelv är enhetschef för miljöskyddsenheten i Sollentuna, vilken också har ansvaret för att utföra tillsyn kring avfallshantering.

– Oanmälda är vi ute på plats tillsammans med polis i samband med avfallstransporter och gör kontroller av vad som transporteras, att tillstånd följs och vart avfallet ska skickas. Helt enkelt att allt är i sin ordning, säger han.

I Naturvårdsverkets nya riktlinjer ingår att bedriva aktiv och lyhörd tillsyn. Det innebär att tjänstepersoner från kommunen ska vara uppmärksamma när de besöker olika verksamheter eller fastigheter.

Dessutom inkluderar riktlinjerna att genomföra tillsynskampanjer i industriområden, lyssna på klagomål och uppmana både invånare och företag att rapportera om de har information om olaglig avfallshantering.

– Hittills har bemötandet varit mycket positivt. Seriösa aktörer, både bland de som vill göra sig av med det avfallet och de som säljer tjänsten att ta hand om det, välkomnar en bättre kontroll, berättar Erik Moelv.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste