Lagen, som går under namnet ”rätten att reparera” handlar om att stärka konsumenternas rätt till reparation. Målet är att minska avfallet och stärka reparationsbranschen genom att göra det enklare och billigare att reparera trasiga produkter.
EU-parlamentet: Ja till nya regler för enklare reparation
Cikrulär ekonomi För att komma bort från slit–och-släng-samhället och gå mot en mer cirkulär ekonomi har EU-parlamentet röstat igenom en ny lag som ska göra det lättare att reparera. Bland annat ska konsumenter få rätt att kräva reparation i stället för en ny produkt.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
På tisdagen antog EU-parlamentet direktivet med 584 röster för, 3 röster emot och 14 nedlagda röster. Moderaternas EU-parlamentariker Arba Kokalari, som har varit med och tagit fram förslaget, säger i en kommentar att tisdagens omröstning innebär att man nu tar ”första steget mot en mer cirkulär ekonomi i hela EU”.
– Man ska inte få kunna låsa in konsumenter och låsa ute sina konkurrenter. Vi öppnar nu upp marknaden för reparationer och skapar konkurrens. Det gynnar alla, både konsumenterna och klimatet. För det är fria marknader, inte monopol, som är nyckeln till den gröna omställningen, kommenterar hon.
Det innebär lagen
Lagen innebär att tillverkare av produkter måste reparera dem till ett rimligt pris och inom rimlig tid, även efter den lagstadgade garantiperioden. Konsumenter ska kunna kräva reparation i stället för en ny produkt. Konsumenter ska också få bättre tillgång till reservdelar, verktyg och handledning för reparation. Onlineplattformar ska hjälpa konsumenterna att hitta lokala reparationstjänster som säljer renoverade varor.
Varje EU-land måste också genomföra minst en åtgärd för att främja reparationer, exempelvis införa ekonomiska incitament som kuponger, informationskampanjer eller stöd till lokala reparationsinitiativ.
”Första steget mot en mer cirkulär ekonomi”
Lagen innebär också att produkter som repareras under garantitiden får förlängd garanti med ett år, samt att företag förbjuds att förhindra konkurrenter från att reparera deras produkter eller försvåra reparation.
– Nu minskar vi onödigt elektronikavfall och tar första steget mot en mer cirkulär ekonomi i hela EU, kommenterar Arba Kokalari (M).
Det sista steget är nu ett godkännande från ministerrådet. Om de godkänner direktivet, har medlemsstaterna 24 månader på sig att införa det i sin nationella lagstiftning.