Företag vill få koll på stålet ända till byggarbetsplatsen

Klimat Byggföretaget Peab och Tibnor, som säljer stål, ska framöver även räkna på miljöpåverkan av transporterna ända till byggarbetsplatsen. En metod är att utvidga miljödeklarationer med hjälp av EPD.

Företag vill få koll på stålet ända till byggarbetsplatsen
Miljökoll för stål här. Foto: Peab.

Tibnor som ägs av ståltillverkaren SSAB och säljer stål, har inlett samarbete med byggföretaget Peab. Tillsammans ska de utveckla en miljödeklaration, en EPD, för stål som används i byggbranschen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi blir först med att spåra miljöpåverkan hela vägen till byggarbetsplatsen, säger Maria Wilund, PR-chef hos Peab.

Därmed är alla led i stålanvändningen inräknade, menar företagen. Råvara, fabriker och en stor del av transporterna var medräknade förut. Nu tillkommer den sista transporten som även den har betydande påverkan. Maria Wilund berättar att företaget räknat ut att i snitt blir det fem procent.

EPD ger tydlighet

Att miljöpåverkan deklareras med den oberoende verifierade metoden EPD, Environmental Product Declaration, beror på att det är ett tydligt sätt att visa miljöpåverkan, enligt Peabs miljöchef Elisabeth Stadler.

–  EPD:er är ett konkret sätt att tydliggöra miljöpåverkan, så att den kan vara en del av beslutsunderlaget vid våra strategiska beslut, säger hon.

Fabrik flyttas

Tibnor ska även göra en konkret insats för att minska klimatutsläppen, genom att flytta sin tillverkningsfabrik från Linköping till Köping. Stålet som ska bearbetas i fabriken anländer med båt till Köping. Genom att även bearbeta det där försvinner några av transporterna.

I Köping finns även centrallagret. Genom att samdistribuera från de den nya tillverkningsanläggningen och centrallagret, kan transporterna minskas ännu mer och därmed klimatpåverkan från företagens verksamhet.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.