EU-svepet: 7 viktiga EU-nyheter från 2021

EU Det är dags att summera året. Har du hängt med vad som skett nere i Bryssel inom miljö, klimat och hållbarhet? Miljö & Utveckling ger dig här 7 viktiga EU-nyheter från 2021.

EU-svepet: 7 viktiga EU-nyheter från 2021
7 viktiga EU-nyheter från 2021. Foto: Adobe Stock

Den gröna given har gett EU-kommissionen ett allt tydligare fokus på en grön omställning. Det har under 2021 sprutat ut gröna nyheter och här kommer 7 viktiga EU-nyheter från året.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

1. Utvidgningarna av EU:s taxonom

EU:s gröna taxonomi träder i kraft nu vid årsskiftet, vilket innebär att företag behöver rapportera vilka gröna aktiviteter som de gör. De behöver dock inte säga vilka skadliga aktiviteter du har men det kan det bli ändring på. Under nästa år väntas det komma förslag på både en “skadlig” taxonomi och en social sådan. Här kan du läsa mer om de olika utvidgningarna av EU:s taxonomi.

2. EU börjar sälja gröna obligationer

EU-kommissionen började i oktober att sälja gröna obligationer. Pengarna ska gå till att underlätta gröna investeringar i medlemsländerna i syfte att uppnå klimat- och miljömål. Obligationerna kommer att säljas fram till år 2026 och under 2021 har obligationer för totalt 80 miljarder euro sålts. EU-kommissionen är även på gång med en standard för gröna obligationer. Mer om detta kan du läsa här.

3. Svenskar vill ha strängare klimatåtgärder för att ändra beteenden

Tre av fyra svenskar vill att regeringen skärper klimatåtgärder i syftet att förändra beteenden. Det visar en ny undersökning från Europeiska investeringsbanken. Endast 49 procent av svenskarna tror att Sverige kommer att klara att minska sina utsläpp enligt Parisavtalets 1,5-gradersmål. Mer om undersökningen och vad svenskarna tycker kan du läsa i artikeln från början av november här.

4. Nya lagförslag från EU om skogsskövling och avfallsexport

EU-kommissionen har presenterat nya lagförslag om stopp för skogsskövling och avfallsexport. Under förra året exporterade EU runt 33 miljoner ton avfall utanför EU, en ökning med 75 procent sedan 2004. Det ska i framtiden bli lättare för medlemsländer att samarbeta kring återvinning och en harmoniserad klassificering av avfall på EU-nivå ska införas. Vad som gäller för skogsskövling hittar du här.

5. EU-parlamentet vill se ny strategi för mineraler och metaller

Med en rädsla för att Kina ska dominera elbilsmarknaden i framtiden vill Europaparlamentet nu se en ny strategi för kritiska råmaterial. Under ett av parlamentets möten i Strasbourg röstade en majoritet av ledamöterna för initiativet som uppmanar EU-kommissionen att ta fram ett lagförslag för en ny strategi. Parlamentet anser att en ”övergripande EU-strategi för kritiska råvaror ska baseras på höga miljömässiga, sociala och mänskliga rättigheter, men även ta hänsyn till den naturliga bristen på mineraler”.

Här kan du läsa vad branschorganisationen SveMin tycker om saken.

6. EU:s pärlband av gröna lagförslag inför julledighet

EU-kommissionen föreslår att miljöbrott ska klassas som ett internationellt brott. Det meddelade EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius under december. Tanken är att miljöförstöring ska bli ett brott, likt brott mot mänskliga rättigheter och krigsbrott, som den Internationella brottmålsdomstolen i Haag ska ta upp. Mycket är fortfarande oklart kring vad som är ett miljöbrott mer om det kan du läsa här.

7. 2022 bjuder på fler EU-nyheter

Om 2021 bjudit på massor av nya lagar och regler på EU-nivå så kommer nästa år inte vara sämre. Vad EU-kommissionen kommer göra inom miljö, klimat och hållbarhet hittar du här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste