EU-svepet: Pass för produkter ska skapa en cirkulär ekonomi

EU EU-kommissionen jobbar med ett nytt förslag om att införa pass för produkter i syfte att skapa en cirkulär ekonomi. Samtidigt har EU:s finansministrar enats om reducerad skatt på miljövänliga varor och ett nytt verktyg har lanserats för att hjälpa beslutsfattare i att ta gröna beslut.

EU-svepet: Pass för produkter ska skapa en cirkulär ekonomi
EU-pass för produkter ska skapa en cirkulär ekonomi. Foto: Adobe Stock

EU-kommissionen är på gång med ett förslag om att skapa ett “pass” för produkter på EU:s marknad, det rapporterar tidningen Euractive.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Tanken är att passet ska innehålla information om varans olika komponenter i syfte att underlätta för de olika parterna i en leveranskedja att återbruka eller återvinna produkten. Förhoppningen är att passet ska bidra till att fler produkter cirkulerar längre på marknaden.

EU:s finansministrar: Lägre skatt på cyklar och solpaneler

EU:s finansministrar är överens om att införa reducerade momssatser för varor som bidrar till en bättre miljö, hälsa och den digital omställning. Till exempel kan EU:s medlemsländer införa lägre skatt på cyklar och solpaneler. Ministrarna har också beslutat att lägre skatter för varor som är bidrar till klimatförändringarna ska fasas ut till och med år 2030.

Nu ska EU-parlamentet få säga sitt om förslaget, vilket de har till och med mars nästa år på sig. Först därefter kan förslaget börja gälla. Det är dock frivilligt för medlemsländerna själva att införa lägre skatt på vissa varor.

Lanserar verktyg som stöd för beslutsfattare

Genom att identifiera styrkor och sårbarheter kan verktyget hjälpa länder, och EU som helhet, att förstå vad man bör lägga fokus på för att göra framsteg och klara av utmaningar så som stopp i leveranskedjor, klimatförändringar, hälsokriser eller cyberhot.

Bland annat går det att följa utvecklingen i EU:s medlemsländer kring handel med råvaror till utsläpp av växthusgaser. Du hittar verktyget här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.