Idag är det första december och årets sista månad är här. Det är dags att titta på vad EU-kommissionen har planerat för nästa år. Här är några av de saker som kommissionen planerar att genomföra nästa år:
EU-svepet: Här är planen för miljö och klimat under 2022
EU
Första december och året börjar närma sig sitt slut men vad ska EU-kommissionen göra inom hållbarhet, miljö och klimat nästa år? Det handlar bland annat veckans EU-svep om, som också tar upp två innovativa svenska projekt som fått EU-medel.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- I kommissionens arbetsprogram för 2022 planerar institutionen att lägga fram ett regelverk för certifiering av kolupptag.
- Det föreslås även komma en ram för hur en gemensam europeisk mätning av utsläpp inom transport– och logistiksektorn ska se ut.
- Kommissionen kommer också att se över EU-regler om fluorerade växthusgaser samt standarder för koldioxidutsläpp för tunga fordon.
- Det finns planer på en uppföljning av handlingsplanen för att förbättra luft-, och vattenkvaliteten.
- Ett förslag om åtgärder för att minska utsläppen av mikroplaster i naturen ska presenteras och så även ett ramverk för biologiskt nedbrytbara plaster.
- Kommissionen avser också att se över regleringen för CLP-förordningen.
Miljonbidrag till svenska projekt om återvinning av matavfall och vågenergi
EU-kommissionens LIFE-program, en bidragsfond för klimat och miljö åtgärder, har beviljat två stycken svenska hållbarhetsprojekt EU-stöd.
Det ena projektet handlar om återvinning av matavfall. Varje år skapas 88 miljoner ton matavfall i EU. Företaget Mycorena, är ett svenskt SME, som specialiserat sig på svampbioteknik för att skapa veganskt protein för livsmedelsprodukter.
I projektet kommer de jobba med att skala upp och kontrollera produktionsprocessen för en vegansk svampbaserad proteiningrediens framställd av matavfall, nämligen havre- och veterester från projektpartnern Berte Qvarn. Projektet får lite mer än 17 miljoner kronor av EU.
Vågenergi för 22 miljoner kronor
Det andra projektet handlar om vågenergi. En energikälla som enligt kommissionen har potentialen att tillhandahålla tio procent av den globala efterfrågan på el till 2050.
Företaget NoviOcean har ett nytt och innovativt vågenergikoncept. Denna innovation kommer att producera samma mängd energi som befintliga vågenergiomvandlare men till en mycket lägre kostnad.
Tanken med deras projekt, som de nu får miljonstöd för, är att konstruera en pilotenhet för att validera NoviOceans system för en större industriell skala. NoviOcean har beviljats 22 miljoner kronor.
Grön vätgas till priset av mindre än 2 euro år 2030
EU-kommissionen ordförande Ursula von der Leyen sa under måndagen att målet om att vätgas ska kosta mindre än två euro per kilo år 2030, fortfarande är möjligt. Det rapporterar tidningen Euractive. Men kritiker menar att det är ineffektivt att skala upp vätgas till så stora nivåer att det blir så pass billigt. Det kommer nämligen kräva stora mängder renenergi som istället borde gå till annat.