EU-svepet: World Economic Forum pekar ut klimatrisker som det största globala hotet

EU Samrådet för EU:s gröna taxonomi och frågan om kärnkraft och gas ska klassas som hållbart, förlängs. Samtidigt pekar World Economic Forum ut klimatrisker som det största globala hotet framöver, detta handlar veckans EU-svep om.

EU-svepet: World Economic Forum pekar ut klimatrisker som det största globala hotet
Kärnkraftverk. Foto: Adobe Stock

EU:s förslag att klassa gas och kärnkraft som hållbara aktiviteter enligt den gröna taxonomin är ute på samrådsrunda. Sista dagen skulle varit idag men efter att förslaget möttes av stark kritik har ny samrådet förlängts till och med 21 januari.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Sverige är det fjärde största landet på kärnkraftsproduktion i EU enligt nya siffror från Eurostat. Endast Tyskland, Spanien och Frankrike producerar mer. I Sverige har frågan om kärnkraftens hållbarhetsstämpel rört upp ordentligt.

KU-anmäler minister för svag insats i frågan

Den svenska regeringen har valt att inte verka så starkt för att kärnkraften ska klassas som hållbar, vilket är den linje man röstat igenom i EU-utskott. Därför anmälde moderaterna, i början av januari, energiminister Khashayar Farmanbar (S) till riksdagens konstitutionsutskott, enligt Ekot.

Frågan om huruvida kärnkraft och gas ska klassas som hållbart eller ej, kommer framöver fortsatt vara en lång följetong.

WEF: Det är inte försent för världen att ställa om

World Economic Forum:s årliga riskanalys-rapport rankar återigen klimatförändringar som det största hotet. Det skriver tidningen Euractive. På kortsikt, inom det kommande året, rankar rapporten extremväder som den största globala risken, följt av försörjningskrisen orsakad av covid-19.

På längre sikt är passivt agerande kring klimatförändringar den största risken. På lång sikt seglar förlusten av biologisk mångfald upp på topp tre följt av naturresurskriser och miljöskador orsakade av människor som inte är utsläppsrelaterade. Här kan du läsa hela rapporten. 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.