Plast ska in i CDP:s rapportering

Hållbarhetsrapportering Organisationen CDP samlar årligen in data från tusentals företag och organisationer och publicerar rankingar över deras hållbarhetsarbete. Hittills har rapporteringen omfattat klimatutsläpp, avskogning och vatten. Nu ska även plasten med.

Plast ska in i CDP:s rapportering
Plast är ett globalt problem. Nu vill CDP få fler företag att mäta och rapportera om plast. Foto: StockAdobe

CDP (Carbon Disclosure Project) planerar att utöka sin hållbarhetsrapporteringsstandard med plast. Sedan tidigare finns klimatutsläpp, avskogning och vatten med bland de data som företag och organisationer skickar in årligen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Detta grundas i att regeringar, företag och investerare inte kan styra något som de inte mäter. Att öka kunskapen och datamängden kring plastanvändning i stor skala är nödvändigt för att lösa plastproblemet, säger Nicolette Bartlett, CDP, i ett uttalande.

CDP börjar med pilot om plast

Varje år rapporterar över 13 000 företag till CDP. Organisationen gjorde en enkät 2022, där företagen tillfrågades om hur de ser på plastproblematiken. Enligt den menade 88 procent av de tillfrågade företagen att plast var en relevant fråga och hela 32,5 procent saknade mål relaterade till sin plastanvändning.

Detaljerna kring kraven på rapportering av plast och plastföroreningar är ännu inte klara. Under 2023 kommer en rad frågor om plast att läggas till i det formulär som de deltagande företagen fyller i, men bara som en pilotstudie. CDP skriver i sitt pressmeddelande att det redan finns en rad olika initiativ inom området, bland annat UNEP:s ramverk, och att organisationen tänker samverka med dessa.

Vilka företag som blir piloter för plastredovisningen kommer att avslöjas i början av nästa år. Valet att inkludera plast är ett steg på vägen mot att låta CDP omfatta alla de planetära gränserna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.