Totalt sätts 1,3 miljoner ton plast på marknaden i Sverige varje år (siffran är från 2019), något som leder till stora klimatutsläpp. Dels är plasten ofta tillverkad av fossila råvaror som olja. Dels går det åt mycket energi för att framställa plasten. Slutligen står plasten för ungefär 90 procent av koldioxidutsläppen vid energiutvinning av avfall i Sverige.
Här är Naturvårdsverkets fem tips för en mer hållbar plastanvändning:
1. Minska onödig plastanvändning i alla led
Inventera verksamhetens plastanvändning – var kan den minska? Vilka alternativ finns?
2. Använd plast av bättre råvaror
Viss plast har lägre klimatpåverkan än annan. Går det att använda förnybar plast, och plast utan farliga ämnen?
3. Möjliggör materialåtervinning
Vart tar plastavfallet vägen? Kan det istället bli en resurs? Utan återvinningsmål – ingen återvinning. Sätt upp mål, anlita en avfallsentreprenör och se till att följa upp vad som händer med just ert plastavfall. Läs på om vilka material som är bra att återvinna och vilka som är olämpliga.
4. Minska läckage till naturen
Vilket plastskräp brukar du lägga märke till i naturen? Försök att undvika produkter som ofta dyker upp i skog och mark, eller havet. Det är till exempel engångsartiklar och plastpåsar. Försök också att hålla koll på utsläpp av mikroplast och hur de kan minskas.
5. Samverka
Hela värdekedjan måste samverka för att få fram återvunnen råvara av bra kvalitet, i mängder som gör råvaran intressant på marknaden. Här behövs tydliga specifikationer och kvalitetsstandarder, skriver Naturvårdsverket.