Industrin lägger allt mer pengar på miljöskydd

Miljöskydd Trenden med ökade kostnader för miljöskydd håller i sig. 2021 lades totalt 23 miljarder kronor på miljöskydd i Sverige, en ökning med elva procent jämfört med året innan. Det visar statistik från SCB.

Industrin lägger allt mer pengar på miljöskydd
Pappersindustrin hör till de branscher som lägger mest pengar på miljöskydd. Foto: StockAdobe

Industrin lägger allt mer pengar på miljöskydd. Summan uppgick 2021 till 23 miljarder kronor, elva procent mer än året före. Trenden med ökande kostnader gäller både investeringar i miljöskydd och löpande utgifter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Mest pengar på miljöskydd lägger branschen försörjning av el, gas, värme och kyla. De stod för nästan en tredjedel av de totala miljöskyddskostnaderna 2021. Näst störst är pappersbranschen med 15 procent av kostnaderna.

Störst investeringar till miljöskydd av luft

SCB konstaterar att investeringarna i miljöskydd har ökat utom inom vatten- och avfall. Allra mest pengar läggs på investeringar som ska skydda luften från att förorenas. Här finns till exempel investeringar i koldioxidavskiljning med. Men skydd av biologisk mångfald och mark ökade även det rejält jämfört med 2020. Det är – trots ökningen – en ytterst liten del av det totala beloppet som går till att skydda biologisk mångfald, bara 0,5 procent av investeringarna.

När det gäller de löpande kostnaderna är de störst inom vatten och avfall. De löpande kostnaderna inom det här området har stått ganska still sedan 2020.

Kostnaderna ökar för varje år

Enligt SCB är trenden ökande för kostnaderna, det blir alltså mer pengar för varje år som läggs på miljöskydd. Exempel på kostnader per bransch är att el-, gas-, värme- och kylbranschen lade 7,2 miljarder kronor på miljöskydd under 2020. Pappersbranschen hade kostnader på 3,5 miljarder kronor för miljöskydd under samma period.

SCB ställer inga frågor om varför företagen satsar på miljöskyddande investeringar, så varför trenden är ökande har inget säkert svar.

Här finns statistiken.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.