Nytt värmerekord – för tionde månaden i rad

KLIMAT Mars blev den varmaste marsmånaden som hittills har uppmätts på jorden, visar EU:s klimattjänst Copernicus i sin månatliga översikt. Men forskare ser dock fortsatta möjligheter.

Nytt värmerekord – för tionde månaden i rad
Foto: Adobe stock.

Den dystra klimattrenden fortsätter. Mars var den varmaste marsmånaden någonsin, och vi har nu överskridit den avgörande gränsen på 1,5 graders uppvärmning i ett års tid enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

”Att månad efter månad se den här typen av rekord visar oss att vårt klimat förändras, och det förändras snabbt”, skriver EU:s vädertjänst.

Globalt var genomsnittstemperaturen i mars 1,68 grader varmare än under förindustriell tid, och havsytans temperatur var också högre än normalt.

Men Copernicus påpekar att de aktuella siffrorna inte innebär att Parisavtalets gräns på 1,5 grader har nåtts. Avtalet fokuserar på långsiktig utveckling och inte på enskilda års data.

– Men faktum är att vi är extremt nära, och redan lever på lånad tid, säger Samantha Burgess som är vice direktör för Copernicus, i en kommentar.

FN:s klimatpanel IPCC varnar för att vi riskerar att permanent överskrida gränsen före början av 2030. Trots att utsläppen behöver halveras under 2020-talet för att undvika detta, fortsätter de att öka med ett halvt decennium kvar.

Forskarna betonar att vi fortfarande kan påverka utvecklingen genom att kraftigt minska utsläppen. Detta är avgörande om vi vill säkerställa en hållbar framtid för både mänskligheten och planeten.

– Temperaturerna kommer att fortsätta stiga tills vi når klimatneutralitet, avslutar Samantha Burgess.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.