Sommaren 2023 varmast på över 2 000 år

Klimat Sommaren 2023 var den varmaste sommaren på norra halvklotet på 2 000 år. Den slutsatsen drar forskare efter att ha undersökt årsringar på över tiotusen träd.

Sommaren 2023 varmast på över 2 000 år
Förra sommaren var den varmaste sommaren på 2 000 år, visar en ny studie. Foto: Adobe Stock.

Förra sommaren präglades av rekordtemperaturer som avlöste varandra, med översvämningar, värmeböljor och kraftiga skogsbränder som svepte över delar av Europa, Asien och USA. I september kom EU:s klimattjänst Copernicus med beskedet om att juni, juli och augusti går till historien som de varmaste månaderna som uppmätts sedan mätningarna startade 1940.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Men nu kommer ny forskning som visar att det inte bara var den varmaste sommaren sedan 1940, utan den varmaste sommaren på norra halvklotet på 2 000 år. I studien, som publicerats i tidskriften Nature, har forskarna undersökt årsringarna på över tiotusen träd på över 15 olika platser. Enligt studien var sommaren 2,07 grader varmare än den genomsnittliga sommartemperaturen mellan 1850 och 1900.

Resultaten är inte helt förvånande och något som flera experter redan gissat sig till. Bland annat har Copernicus biträdande chef Samantha Burgees sagt att sommaren 2023 troligtvis var den varmaste på hela 120 000 år. Att föra bevis så långt tillbaka är dock omöjligt, menar studiens författare Jan Esper, som är en klimatforskare vid Johannes Gutenberg universitet i Tyskland.

– Vi har inte sådana uppgifter, det är en överdrift, har han tidigare sagt.

Han menar däremot att deras studie visar på hur snabbt den globala uppvärmningen har gått de senaste decennierna jämfört med tidigare.

– När du tittar på historien kan du se hur dramatisk den senaste tidens globala uppvärmning är, säger han och understryker vikten av att snabbt minska utsläppen av växthusgaser.

– Jag hoppas naivt att vi kommer att begränsa våra utsläpp av växthusgaser. De senaste siffrorna är inte alls lovande, men jag ser förändring.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.