H&M kopplas till miljöförstöring: ”Vi har brustit”

Textil Trots märkningar om bra och etisk bomull kan H&M-plagg kopplas till omfattande skövling, våld och miljöförstöring. Det visar en ny granskning.

H&M kopplas till miljöförstöring: ”Vi har brustit”
Bomullen skördas och säljs till textil- och klädfabriker framför allt i Asien. Foto: Adobe stock.

H&M och Inditex, som äger Zara och Pull&Bear, anses ha stora brister i ansvar, enligt en granskning av Earthsight. Organisationen påpekar att även om bomullen i deras kläder är certifierad som ”Better Cotton”, finns det fortfarande många etiska och miljömässiga problem.

Enligt Earthsight kan cirka 800 000 ton icke-etisk bomull från den känsliga och redan hårt ansatta Cerradosavannen i Brasilien spåras till kläder som säljs i svenska H&M- och Zara-butiker.

I en intervju med TT, säger Marcus Hartmann, hållbarhetsansvarig för H&M Norden, att de välkomnar rapporten och tar innehållet på största allvar.

”Så fort vi fick indikationer på rapportens innehåll tog vi kontakt med Better Cotton som nu gör en tredjepartsgranskning för att gå till botten med var som har hänt.”

I samma intervju säger Marcus Hartmann att de har ”brustit och behöver se till att standarderna stärks så att vi kan fortsätta med bomull som håller en hög nivå.”

Rapporten grundar sig på granskningar av fraktdokument, tusentals domstolsdokument, satellitbilder och intervjuer med lokalbefolkningen som vittnar om våld. Earthsights medarbetare har även infiltrerat platser där bomullen säljs för att kartlägga kedjan från planta till färdigt plagg.

Det område där bomullen odlas, en gång rikt på biologisk mångfald, har redan drabbats av omvandling för soja- och nötköttsproduktion. Enligt rapporten har över hälften av marken i Cerradon skövlats för storskaligt jordbruk. Denna skövling har enorma klimatkonsekvenser, och bomullsodlingarna kräver även stora mängder färskvatten och användning av miljöfarliga bekämpningsmedel.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.