Larmet: Så lite investerar företagen i sin klimatomställning

Klimat En förvånansvärt liten andel av de europeiska företagens kapitalutgifter investeras i övergången till en koldioxidneutral ekonomi. Det konstaterar en rapport från finanssektorn.

Larmet: Så lite investerar företagen i sin klimatomställning
Fordonssektorn är en av få sektorer som ställer om sina investeringar i linje med klimatomställningen. Foto: Adobe Stock

Av Europas företag investerar 70 procent mindre än en fjärdedel av sina kapitalutgifter i övergången till en koldioxidneutral ekonomi. Samtidigt upplever många företag, en tredjedel av dem inom sektorer med höga utsläpp, att tillgång till kapital är ett stort hinder för att minska koldioxidutsläppen. Det visar en ny rapport från CDP och konsultföretaget Oliver Wyman.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

I rapporten konstateras att bara 20 procent av de europeiska företagen, trots att många sätter upp mål och planer för att minska sina utsläpp, lyckats implementera sina planer på ett tillfredställande sätt. Många sektorer saknar till exempel fortfarande lönsamma gröna affärsmodeller, delvis på grund av otillräckliga regeringspolicys som främjar gröna produkter och tjänster.

Fordonssektorn föregångare

En sektor som går framåt och ställer om sitt kapital är fordonsindustrin. Där planeras 59 procent av investeringarna i forskning och utveckling gå till elfordon under de kommande fem åren, trots att elfordon för närvarande bara utgör 13% av försäljningen. I övriga sektorer tycker sig rapportförfattarna se en otillräcklig utveckling av koldioxidsnåla produktlinjer och brist på engagemang från leverantörer och kunder för att minska utsläpp.

I rapporten uppmanas de europeiska företagen att öka investeringarna i hållbara lösningar och skapa en gynnsam miljö för tillväxt av gröna initiativ. För specifika sektorer konstateras i rapporten att europas elbolag behöver 285 miljarder euro till 2030 för att nå de nödvändiga investeringarna för elektrifiering och utfasning av fossila bränslen. Stålindustrin, som står för ca 5 procent av EU:s koldioxidutsläpp, kommer enligt rapporten att ha ett utbud av grönt stål som ligger 30 procent under efterfrågan 2035.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.