År 2030 kommer strängare krav på luftkvaliteten att gälla i Sverige, detta efter ett beslut som nyligen togs i EU:s ministerråd. Då ska halten av så kallat PM 10 i luften reduceras ytterligare. Det handlar om partiklar som är mindre än tio mikrometer och som ofta rivs upp av vägslitage.
Nya krav på luftkvalitet – 3 tips på anpassning
Luftkvalitet
Nu står det klart att EU inför skärpta krav på luftkvalitet och i nuläget ser många kommuner inte ut att klara de nya kraven. Här är expertens bästa tips till hur kommunerna kan bättra sig.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
En kartläggning som konsultföretaget Cowi har gjort visar att 16 kommuner kommer att överskrida gränsvärdena som kommer att gälla om sex år. Två kommuner bryter redan i dagsläget mot de gällande miljökvalitetsnormer –Gotlands och Östersunds kommun.
Erik Bäck på Cowi förklarar varför luftkvaliteten borde stå högt uppe på kommunernas agenda.
– Det är belagt att luftföroreningar orsakar många typer av sjukdomar och även förtida dödsfall. Det handlar om tusentals människor som dör i förtid varje år. Skulle vi få bättre luftkvalitet skulle vi även få bättre livskvalitet.
Det finns också rent juridiska skäl till varför man bör säkerställa god luftkvalitet.
– Det finns bestämmelser i både miljöbalken och plan- och bygglagen som säger att du inte får planlägga ett område så att miljökvalitetsnormerna överskrids. Det betyder att man inte får bygga bostäder där luften är för dålig.
Så förbättrar du luftkvaliteten i kommunen
Hur ska man då som kommun tänka när det kommer till att säkerställa en god luftkvalitet? Erik Bäck ger tre tips.
- ”Skaffa en överblick om hur luftsituationen ser ut. Det kan man göra genom att till exempel att mäta aller göra spridningsberäkningar av luftkvaliteten, en kartläggning helt enkelt.”
- ”Minska vägtrafiken. Det är den absolut viktigaste åtgärden. Har man inte möjlighet till det, kommunen kanske inte äger vägen, så kanske man ska leda om trafiken så att vägen inte går genom områden där människor vistas.”
- ”Om det inte går att flytta trafiken. Då är sänkt hastighet en bra åtgärd. Dels minskar slitaget och dels minskar uppvirvlingen av partiklar. Ett annat tips är att lägga en hårdare asfalt som tål slitage bättre. Det har gjorts försök med bullerdämpande asfalt som har större hålighet mellan stenarna och hålrummen kan då fyllas med partiklar. Det funkar dock bara en viss tid.”