nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nya regler för kvicksilver från 2020

Nu träder Minamatakonventionen om reglering av kvicksilver i kraft.
Det innebär att användningen av kvicksilver begränsas i både produkter och industriella processer.

  • Annons 1

Konventionen togs fram redan 2013 inom ramen för FN:s miljöprogram Unep.

När Sverige tillsammans med EU nu ratificerar konventionen, innebär det att tillräckligt många länder har skrivit under så att den kan träda i kraft. Länderna åtar sig att arbeta med att minska eller fasa ut sin användning av kvicksilver, sluta bryta kvicksilver och bättre kontrollera sina utsläpp så att miljöpåverkan från kvicksilverhanteringen minskar.

– Det är ett historiskt framsteg att konventionen träder i kraft inom kort och jag är glad att Sverige nu kan bidra till att den uppfylls, säger miljöminister Karolina Skog.

EU-länderna har under 2016 förhandlat fram ett gemensamt regelverk för att uppfylla konventionens krav. Det kommer att träda i kraft och publiceras inom kort. Kvicksilveranvändningen begränsas från och med 2020.

 

Läs mer

Ny konvention om kvicksilver

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.