nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I hela världen pågår just nu en förflyttning från fossil till ren energi. Om allt blir som Irlands parlament vill, blir de första land i världen att helt avsluta investeringar i fossila energikällor.
I hela världen pågår just nu en förflyttning från fossil till ren energi. Om allt blir som Irlands parlament vill, blir de första land i världen att helt avsluta investeringar i fossila energikällor. FOTO: Shutterstock

Irland första land att bannlysa fossil energi

Irlands parlament har röstat ja till ett lagförslag om att helt stoppa investeringar i fossila energikällor.

  • Annons 1

Lagförslaget, som röstades igenom i slutet av januari, är just nu under granskning, vilket beräknas ta ett par månader. Om allt blir som parlamentet vill, blir Irland första land i världen att helt avsluta investeringar i fossila energikällor.

I hela världen pågår just nu en förflyttning från fossil till ren energi. Kina har exempelvis meddelat att de planerar att stänga ned 104 av sina kolkraftverk. I Sverige har bland annat Svenska kyrkan, Örebro kommun och Chalmers tekniska högskola uteslutit fossila bolag ur sina placeringar. I december uppmanade 14 nobelpristagare Nobelstiftelsen att avsluta alla investeringar i fossila bränslen.

Även i USA, där den amerikanska administrationen nu har som ambition att satsa på kolindustrin, sjönk koldioxidutsläppen från energiproduktionen med 1,7 procent under 2016. Till stor del beroende på att förnybar energi växer på bekostnad av kolkraft.

Läs mer:

Vill göra fossilbranschen moraliskt bankrutt

Kommentarer

1 reaktion till “Irland första land att bannlysa fossil energi”

  1. botwid skriver:

    Varför inte passa på att rensa bort CO2, så slipper man det gröna på den gröna ön.
    CO2 + 2H2O -> O2 + (CH2O) + H2O, under inverkan av ljus. I ord innebär detta att koldioxid och vatten omvandlas till syre, kolhydrater och vatten.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.