nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I hela världen pågår just nu en förflyttning från fossil till ren energi. Om allt blir som Irlands parlament vill, blir de första land i världen att helt avsluta investeringar i fossila energikällor. FOTO: Shutterstock

Irland första land att bannlysa fossil energi

Irlands parlament har röstat ja till ett lagförslag om att helt stoppa investeringar i fossila energikällor.

  • Annons 1

Lagförslaget, som röstades igenom i slutet av januari, är just nu under granskning, vilket beräknas ta ett par månader. Om allt blir som parlamentet vill, blir Irland första land i världen att helt avsluta investeringar i fossila energikällor.

I hela världen pågår just nu en förflyttning från fossil till ren energi. Kina har exempelvis meddelat att de planerar att stänga ned 104 av sina kolkraftverk. I Sverige har bland annat Svenska kyrkan, Örebro kommun och Chalmers tekniska högskola uteslutit fossila bolag ur sina placeringar. I december uppmanade 14 nobelpristagare Nobelstiftelsen att avsluta alla investeringar i fossila bränslen.

Även i USA, där den amerikanska administrationen nu har som ambition att satsa på kolindustrin, sjönk koldioxidutsläppen från energiproduktionen med 1,7 procent under 2016. Till stor del beroende på att förnybar energi växer på bekostnad av kolkraft.

Läs mer:

Vill göra fossilbranschen moraliskt bankrutt

Kommentarer

1 reaktion till “Irland första land att bannlysa fossil energi”

  1. botwid skriver:

    Varför inte passa på att rensa bort CO2, så slipper man det gröna på den gröna ön.
    CO2 + 2H2O -> O2 + (CH2O) + H2O, under inverkan av ljus. I ord innebär detta att koldioxid och vatten omvandlas till syre, kolhydrater och vatten.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.