Klimatmötets ordförande: Global turbulens får inte sänka ambitionerna

COP27 På söndagen öppnade FN:s klimatförhandlingar i Sharm El-Sheikh, Egypten. Mötets tillförordnade ordförande, landets utrikesminister Sameh Shoukry, sade under öppningsceremonin att det är viktigt att världens politiska turbulens inte försenar ländernas klimatåtgärder.

Klimatmötets ordförande: Global turbulens får inte sänka ambitionerna
Öppningsceremonin på COP27. Foto: UN Climate Change

Världens länder måste gå från löften till meningsfull handling. Det var huvudbudskapet när Egyptens utrikesminister, Sameh Shoukry, under en öppningsceremoni på söndagen officiellt valdes till ordförande för FN:s klimatförhandlingar, COP27, i Sharm El-Sheik.

Under öppningsceremonin var Sameh Shoukry mycket tydlig med att den politiska och ekonomiska turbulens som världen befinner sig i inte får försena ländernas klimatarbete eller sänka klimatambitionerna.

– Alla vet att COP i år hålls i en värld som befinner sig i en politisk turbulens som har resulterat i energi- och matkriser. Men dessa utmaningar bör inte vara något skäl till att fördröja vår gemensamma ansträngning för att bekämpa klimatförändringarna, sade han när han hälsade alla delegater välkomna till mötet.

Betonade vikten av rättvis energiomställning

Ordförande Sameh Shoukry påtalade också på vikten av en rättvis energiomställning och han nämnde bland annat den försenade finansieringen av klimatstöd från rika till fattiga länder. Här betonade han att Egypten, som ett värdland i Afrika, måste beakta utvecklingsländernas behov och säkerställa klimaträttvisa. Han konstaterade vidare att de fattiga länder som nu drabbas hårdast av klimatförändringarna är de länder som är minst ansvariga för utsläppen.

Han påpekade också att årets möte för första gången har ett eget spår för finansiering av åtgärder för klimatförluster och skador. Slutligen hoppades utrikesminister Sameh Shoukry att Sharm El-Sheikh ska bli en bra miljö för att samla olika åsikter och underlätta för inkluderande och givande diskussioner som i slutändan leder till positiva resultat i förhandlingarna.

Klimatförluster och skador får egen punkt

Under söndagen godkände också delegaterna vid COP27 mötets dagordning där den största nyheten var införandet av en egen punkt för finansiering av klimatförluster och skador.

Ordförandelandet Egypten meddelar att över 50 000 deltagare kommer att delta i COP27:s blå och gröna zon, där själva klimatförhandlingarna sker i den blå zonen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.