Här är frågorna som Romina Pourmokhtari (L) vill driva på COP27

COP27 Sveriges nya klimat – och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) berättar för Miljö & Utveckling om vilka frågor hon kommer att driva under klimatförhandlingarna på COP27. Samtidigt svarar hon på kritiken som riktas mot regeringens klimatpolitik.

Här är frågorna som Romina Pourmokhtari (L) vill driva på COP27
Romina Pourmokhtari (L) under en presskonferens inför COP27 där hon ska delta. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Om mindre än en vecka är det dags FN:s stora klimatkonferens COP27 i Sharm el-Sheik i Egypten. Sveriges nya klimat – och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kommer att delta på plats under mötets andra vecka.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– För mig är det viktigaste att visa på de möjligheter som finns i en grön omställning, inte minst de ekonomiska. Ju snabbare man lyckas ställa om sitt samhälle, sitt näringsliv och sin ekonomi efter det gröna, desto mer kommer man tjäna på det. Det är en bra motor för en grön utveckling. Där kan Sverige utgöra ett gott exempel, med vårt näringsliv som tar sådana enorma steg, säger Romina Pourmokhtari till Miljö & Utveckling.

Sveriges klimatambitioner ligger fast

Hon understryker att Sverige har ett stort ansvar att visa på globalt ledarskap under COP27 och menar att Sveriges klimatambitioner ligger fast.

Under en presskonferens inför FN-mötet som hölls på måndagen, lyfts samtidigt kritik mot att förtroendet för Sverige riskerar att försvagas internationellt i samband med den nya regeringens klimatåtgärder, som kan leda till ökade utsläpp.

Att visa på att Sverige, trots detta, fortsatt driver en ambitiös klimatpolitik kommer enligt Romina Pourmokhtari (L) vara ett ytterligare fokus i hennes arbete under COP27.

– Det kommer bli viktig del av mitt jobb där. Bland annat att påpeka hur vi planerar att utöka och effektivisera det klimatbistånd vi har, att visa på omställningen som näringslivet gör och peka på den möjlighet som kommer med att vi startar ett klimat – och näringslivsdepartement där de här frågorna ska samlas och ta fart, säger hon.

Kan du förstå den kritik som lyfts?

– Det är självklart att Europa ska visa ett globalt ledarskap och vara pådrivande i omställningen. Samtidigt har vi ett svårt ekonomiskt läge, ett krig som härjar i vårt närområde och en energikris som har gjort oss väldigt sårbara. Jag tror att det finns en förståelse för det svåra läget vi har i Europa, säger hon.

”Ska ha ett utökat klimatbistånd”

Vad gäller klimatbiståndet, som är en viktig del inför COP27, hänvisar Romina Pourmokhtari (L) till biståndsministern att svara på frågor.

När det kommer till målet om att internationell klimatfinansiering sedan år 2020 ska vara minst 100 miljarder US dollar per år – ett mål som fortfarande inte har uppnåts – säger Romina Pourmokhtari (L) att det kommer att vara ett viktigt fokus för Sverige, som historiskt varit en av de största klimatfinansiärerna.

– Det är förståeligt att utvecklingsländerna förväntar sig framsteg avseende det målet. Biståndsgivarna har gjort en gemensam bedömning att man kommer kunna nå målet under 2023, alltså tre år försenat. Sverige kommer att arbeta och agera utifrån det.

Förra regeringen lovade att fördubbla klimatbiståndet till 2025, med minst 15 miljarder. Följer ni samma linje?

– Det är biståndsministern som får svara på de frågorna. Men det är viktigt att poängtera att regeringen avser att utöka och effektivisera klimatbiståndet, särskilt till de länder som känner oro över den klimatpolitik som Sverige vill genomföra, säger Romina Pourmokhtari (L).

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.