nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mark- och miljödomstolen
I Sverige återkallade Kemikalieinspektionen i september 2018 flera växtskyddsmedel med neonikotinoider, vilket betyder att användningen av ämnena begränsats mycket kraftigt. Detta påverkar odlingen av sockerbetor i Sverige där neonikotinoider länge har använts för att bekämpa skadeinsekter. FOTO: Pixabay

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annons 1

Miljö & Utveckling rapporterade tidigare om att Kemikalieinspektionen ger grönt ljus till bekämpningsmedel som innehåller neonikotinoider. Nu svarar myndigheten på kritiken från olika medier.

Kemikalieinspektionen skriver att de största riskerna för bin med neonikotinoider, uppstår när ämnena används i blommande grödor. Vid den användning som dispensen tillåter är däremot riskerna för bin låga eftersom sockerbetor skördas innan de blommar.

Separerar blommande grödor

Myndigheten har i sitt beslut också villkor för att skydda pollinerande insekter. Villkoren innebär att blommande grödor inte får odlas på samma fält efter sockerbetor vars utsäde har behandlats med Gaucho, varken i år eller nästa år.

EU tillåter dispenser om vissa villkor är uppfyllda. I detta fall menar Kemikalieinspektionen att villkoren är uppfyllda; det ska handla om ett särskilt fall, odlingen ska vara i fara, dispensen ska vara nödvändig för att avvärja faran och faran ska inte gå att avvärja på något annat rimligt sätt.

Odlare ska ställa om till 2020

Kemikalieinspektionen skriver också att betodlare sökt dispens för utsäde som behandlats med Gaucho och de har bedömt att lagstiftningens villkor för en dispens är uppfyllda. Dispensen tillåter sådd av behandlade frön men innebär inte att sockerbetorna får besprutas. Flera andra EU-länder har beviljat liknande dispenser.

Enligt myndigheten ger dispensen under våren 2019 betodlarna möjlighet att hinna ställa om till mindre skadliga alternativ under år 2020.

Ramboll har bland annat hjälp det danska energiföretaget Dong att ställa om från olja till förnybart.

Läs mer: Hållbarhet en bra affär hos Ramboll

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4