nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kemikalieinspektionen
Dispensen av preparatet, som kan skada bin, ska vara ifrågasatt inom Kemikalieinspektionen. FOTO: Pixabay

Kemikalieinspektionen ger grönt ljus till förbjudna neonikotinoider

Bekämpningsmedel innehållande neonikotinoider har i flera studier bevisats vara skadliga för humlor och bin. EU har därför infört ett förbud mot substanserna. Men nu ger Kemikalieinspektionen dispens för preparatet i Sverige.

  • Annons 1

Redan i vår kan svenska odlare använda sockerbetsfrön behandlade med substansen Imidakloprid, en av tre förbjudna neonikotinoider. Det är en substans som Sverige tidigare drivit på att EU ska införa förbud mot. Det rapporterar Ekot.

Enligt Kemikalieinspektionen rör det sig om en nöddispens. Detta på grund av att årets odlingar tros utsättas för stora insektsangrepp.

Anställda ifrågasätter beslutet

EU har tidigare skärpt förbuden mot preparaten, som enligt lag bara får användas inne i växthus.

Enligt Ekot ska dispensen vara ifrågasatt inom Kemikalieinspektionen. Anställda menar att beslutet är felaktigt och att dagens bekämpningsmedel är tillräckliga för att skydda sommarens odlingar.

Läs mer: Så mycket el och biobränsle krävs för fossilfrihet

Etiketter:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4