nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kemikalieinspektionen
Dispensen av preparatet, som kan skada bin, ska vara ifrågasatt inom Kemikalieinspektionen. FOTO: Pixabay

Kemikalieinspektionen ger grönt ljus till förbjudna neonikotinoider

Bekämpningsmedel innehållande neonikotinoider har i flera studier bevisats vara skadliga för humlor och bin. EU har därför infört ett förbud mot substanserna. Men nu ger Kemikalieinspektionen dispens för preparatet i Sverige.

  • Annons 1

Redan i vår kan svenska odlare använda sockerbetsfrön behandlade med substansen Imidakloprid, en av tre förbjudna neonikotinoider. Det är en substans som Sverige tidigare drivit på att EU ska införa förbud mot. Det rapporterar Ekot.

Enligt Kemikalieinspektionen rör det sig om en nöddispens. Detta på grund av att årets odlingar tros utsättas för stora insektsangrepp.

Anställda ifrågasätter beslutet

EU har tidigare skärpt förbuden mot preparaten, som enligt lag bara får användas inne i växthus.

Enligt Ekot ska dispensen vara ifrågasatt inom Kemikalieinspektionen. Anställda menar att beslutet är felaktigt och att dagens bekämpningsmedel är tillräckliga för att skydda sommarens odlingar.

Läs mer: Så mycket el och biobränsle krävs för fossilfrihet

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.