Hållbarhet en bra affär hos Ramboll

Bransch Hållbarhet och tillväxt går hand i hand hos konsultföretaget Ramboll. Företaget är på god väg mot att nå målet på en omsättning på tio miljarder kronor inom området.

Hållbarhet en bra affär hos Ramboll
Pixabay

För konsultföretaget Ramboll är hållbarhet en växande andel av affärerna. År 2016 började omställningen mot målet att hälften av affärerna skulle ligga direkt i linje med FN:s hållbarhetsmål och företaget är nu på god väg att nå dit.

– År 2020 kommer vår omsättning inom hållbarhet ha nått till en miljard euro, säger Neel Strøbæk, direktör inom affärsområdet hållbarhet inom Rambollgruppen.

Hållbarhet en nödvändighet

Neel Strøbæk, direktör inom affärsområdet hållbarhet inom Rambollgruppen. FOTO: Ramboll

Hon reser nu runt till företagets kontor världen runt, för att se till att få ytterligare fart på affärerna. Men tillväxten inom hållbarhetssektorn är redan snabbare än inom mer traditionell verksamhet, med tillväxt mätt i tvåsiffriga tal, berättar hon. Hon anser att hållbarhet håller på att bli en nödvändighet snarare än ett tillägg:

– Hållbarheten är en inträdesbiljett. Kan du inte erbjuda hållbara lösningar till kunderna så går de till någon annan, säger hon.

Bytt från olja till förnybart

Företaget har bland annat hjälp det danska energiföretaget Dong att ställa om från olja till förnybart. Nu arbetar Ramboll i Norge med energiomställningen där.

Ramboll har fokuserat på sex områden, bland andra transporter, vatten, byggsektor och energi. Varje område har sina egna hållbarhetsmål, utifrån vad som bäst passar inom just det området.

– Om du arbetar med byggnader till exempel, måste du till exempel räkna med att vi inte kommer att ha samma tillgång till resurser som vi haft tidigare, säger hon.

Hon berättar att ett medel för att nå framgång, är att tillåta alla idéer.

– Man tycker kanske att en idé verkar galen, men i slutändan är det den som visar sig fungera och kan implementeras, säger Neel Strøbæk.

Läs mer: Lotta Medelius-Bredhe ny gd för Svenska Kraftnät

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.