nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Pristagare till Nobelstiftelsen: ”Sluta investera i fossila bränslen”

14 Nobelpristagare uppmanar Nobelstiftelsen att avsluta alla investeringar i fossila bränslen. I ett öppet brev hävdar de att institutionen "inte bör dra nytta av förstörelsen av vår planets klimat".

 • Annons 1

Nobelstiftelsen har idag ett kapital värt cirka 4 miljarder kronor och bland de pristagare som undertecknat brevet till Nobelstiftelsen finns bland annat atmosfärkemisten Paul Josef Crutzen, fysikern David Vinland och biologen Sir John Sulston. Här finns också flera vinnare av fredspriset, inklusive iranska människorättsaktivisten Shirin Ebadi, jemenitiska kvinnorättsaktivisten Tawakkol Karman och argentinska fredsaktivisten för mänskliga rättigheter, Adolfo Pérez Esquivel. Brevet har också undertecknats av bidragsgivare till FN:s klimatpanel, IPCC.

Att flytta kapital från den fossila industrin i syfte att minska branschens inflytande och stoppa klimatförändringarna, så kallad divestering, är en växande rörelse världen över. Under ett par år har rörelsen Fossil Free, som uppmanar investerare att flytta kapital från kol och oljebolag, spritt sig från USA och Australien till Europa och vidare till Sydostasien och Afrika.

Hittills har över 600 institutioner åtagit sig att stoppa investeringar i fossila bolag. Bland dem finns städer som Oslo, Paris, Berlin, Seattle och Melbourne och ett flertal utbildningsinstitutioner och trossamfund.

Här kan du läsa mer om divesteringsrörelsen:

Vill göra fossilbranschen moralisk bankrutt

EU-topp för fossilfri värld

Slopa det fossila och öka avkastningen

 

Kommentarer

2 reaktioner till “Pristagare till Nobelstiftelsen: ”Sluta investera i fossila bränslen””

 1. Bo Lagerqvist skriver:

  Nobelpriskoncernen verkar inte så intresserad av miljöfrågor. I Stockholm vill man riva tre kulturklassade hus, schakta bort 75.000 m3 berg och lera, pumpa bort grundvattnet och föra schaktmassorna genom staden för att sedan uppföra ett hus i betong/stål/glas: https://www.youtube.com/watch?v=WpigW2zkZKA

  Samarbetet med vapenindustrin är en annan tveksam sak, även om det var Alfred Nobel själv som tillverkade kanoner (Borfors) vilket företag vapen/försvars-SAAB räknar sig som ”arvtagare” till:
  http://saab.com/region/singapore/about-saab/stories/saab-singapore-stories/2015/saab-supports-the-nobel-prize-series-in-singapore/

 2. Bo Lagerqvist skriver:

  Nobelpriskoncernen är inte så noga vad gäller miljöfrågor. I Stockholm ska ett enormt center byggas som utplånar en värdefull maritim kulturmiljö i stadens historiska hjärta och innebär att grundvattnet måste ledas bort och 75.000 m3 av Blasieholmen ska schaktas bort och föras genom staden. T.o.m. Statens Fastighetsverk har överklagat !
  http://saabgroup.com/sv/responsibility/contr/contribution-to-social-development/saab-and-nobel/
  Att Nobelpriskoncernen sponsras av vapenindustrin är en annan delikat sak: http://saab.com/region/singapore/about-saab/stories/saab-singapore-stories/2015/saab-supports-the-nobel-prize-series-in-singapore/ I direkt nedstigande led till Alfred Nobels egen vapenfabrik (Bofors Kanoner) – men ändå.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.