Många företag arbetar just nu febrilt med att anpassa sig till EU:s nya krav på obligatorisk hållbarhetsredovisning, Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD. Det handlar om insamling av data, skapandet av nya strategier och att försöka navigera i den nya rapporteringsdjungeln.
Rapport: Så mycket stress orsakar CSRD
Arbetsmiljö
Stress och ökade kostnader – men stärkt varumärke och ökad konkurrenskraft. Det är den samlade bilden som företagschefer ger av EU:s krav på obligatorisk hållbarhetsredovisning, CSRD. Fyra av fem anser att rapporteringskraven är utmanande att möta.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Rapporten ”CSRD – så möter företagen de nya kraven” tar fasta på hur ansvariga chefer ser på lagstiftningen. Undersökningen är framtagen av affässystemleverantören Xledgers och baseras på svar från 200 ekonomichefer och hållbarhetschefer på företag med över 250 anställda.
Resultatet visar att fyra av fem ser på CSRD som utmanande att möta. Att skapa ett fungerande mätsystem är den största utmaningen, enligt 62 procent av ekonomicheferna oh 43 procent av hållbarhetscheferna. Drygt hälften av samtliga chefer ser också en stor utmaning i att skapa ett effektivt sätt att samla in relevant data.
43 procent av hållbarhetscheferna ser en utmaning att fördela ansvaret inom företaget, medan 48 procent av ekonomicheferna ser insamling av data längs hela leverantörskedjan som en utmaning.
Både ekonomicheferna och hållbarhetscheferna anser att CSRD innebär ökade kostnader för företagen. Hälften uppger även att CSRD kommer med en stor eller ganska stor grad av stress. Den positiva sidan av CSRD är enligt cheferna att kraven leder till ökad konkurrenskraft för företagen, samt stärkta varumärken.