De är nominerade till Greenwashpriset 2024

Greenwashing Nu har organisationen Jordens Vänner kortat vilka aktörer som de anser är Sveriges största greenwashare. Här är årets finalister.

De är nominerade till Greenwashpriset 2024
Jordens Vänner har nominerat tre kandidater till årets Greenwashingpris. Foto: Adobe Stock.

Liberalerna, gruvbolaget LKAB och Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är nominerade till årets Greenwashpris, meddelar Jordens Vänner.

– Gemensamt för alla tre finalister är att de trots invändningar från forskare och experter fortsätter hävda att deras verksamheter är hållbara. Det är både att greenwasha, men också att underminera allmänhetens förtroende för forskning och objektiva fakta. Årets kandidater har inte bara gjort små felaktiga påståenden. Snarare har de genom att framställa enormt miljöskadliga verksamheter som lösningar på den pågående krisen, förvirrat hela samhällsdebatten om vår framtids allra viktigaste frågor, säger Leo Rudberg och Lovisa Johansson, ordförande i Jordens Vänner i ett pressmeddelande.  

Liberalerna nomineras för sina, enligt Jordens Vänner, falska påståenden om att regeringen bedriver en effektiv klimatpolitik. LKAB nomineras för sin kommunikation kring den nya gruvfyndigheten Per Geijer i Kiruna. Jordens Vänner menar att det statliga gruvbolaget påstår sig öppna en ny ”grön” gruva, men menar att de i själva verket hotar både samers mänskliga rättigheter och en hållbar näring runt Kiruna.

Nomineringen till LRF är att de proklamerar vikten av öppna landskap och betande hagmarker, samtidigt som de enligt Jordens Vänner lobbar för att avveckla beteskravet, vilket är kornas rätt att beta hagmarker under sommarhalvåret.

Vinnare av priset utses av allmänheten genom en omröstning online.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.