Återvunnet kaffeavfall blir 3D-printad kaffebar

Cirkulär ekonomi De restströmmar som uppstår i Löfbergs kafferosteri har funnit nytt användningsområde. Ett utvecklingsprojekt har resulterat i världens första 3D-printade kaffebar – gjord på återvunnet kaffeavfall.

Återvunnet kaffeavfall blir 3D-printad kaffebar
Kaffebaren är gjord av återvunnet avfall.

Den första 3D-printade kaffebaren gjord på återvunnet avfall levererades nyligen till Lilla Ica i Lindvallen i Sälen.

Protypen är resultatet av ett samarbete mellan Löfbergs i Karlstad och nystartade Sculptur Sweden AB i Karlshamn, som specialiserat sig på 3D-printning med återvunna material. Projektet har även involverat Melker of Sysslebäck, som har flera års erfarenhet av att tillverka 3D-printade kajaker i fiberkomposit av återvunnen plast och sågspån.

Anders Thorén, kommunikationschef Löfbergs.
Anders Thorén, kommunikationschef Löfbergs.

– Av en tillfällighet började vi diskutera möjligheterna att använda våra restströmmar och kom fram till en lösning som är både snygg och väl fungerande, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.

100 procents cirkularitet

Framtagningen av den 3D-printade kaffebaren är ett led i Löfbergs klimatomställning. Målet är att nå 100 procents cirkularitet senast 2030.

– Det handlar om att använda alla resurser fullt ut för att minska påverkan på klimat och miljö. För att lyckas med det är vi beroende av samarbeten som det här, understryker Anders Thorén.

Restströmmar från rosteriet

Utvecklingsarbetet har pågått under drygt ett halvår. Tillsammans har man kommit fram till en lösning för återvinning av de restströmmar som uppstår i rosteriet. Det som används är den så kallade silverhinna som omger kaffebönorna och de stora plastsäckar som mycket av råkaffet levereras i.

En del av avfallet har tidigare använts som energiråvara, men kan nu alltså återvinnas till nya produkter.

Glenn Mattsing, vd Sculptur.
Glenn Mattsing, vd Sculptur.

– Materialframställningen har varit den stora utmaningen. Men nu har vi kommit fram till en sammansättning som gör att vi kan printa produkter som både sticker ut designmässigt och som inte behöver kosta mer än dagens lösningar. Det är två framgångsfaktorer för den här typen av hållbara produkter, säger Glenn Mattsing, vd på Sculptur.

Dubbla vinster

Att hitta nya användningsområden för avfallet ger både miljömässiga och ekonomiska vinster, menar Anders Thorén.

– I dag betalar många för att bli av med sitt avfall. Kan vi istället använda avfallet som råmaterial till nya produkter får det plötsligt ett värde – en förutsättning och viktig drivkraft i den cirkulära ekonomin, säger han.

Den 3D-printade kaffebaren som nu finns på plats i Sälen håller Löfbergs nu på att följa upp med två liknande projekt i den danska delen av verksamheten.

Samarbetslösningar

Som ett led i den cirkulära omställningen har Löfbergs också startat Circular Coffee Community, där man bjuder in konsumenter, företag och andra för att tillsammans hitta lösningar som bidrar till en cirkulär kaffebransch med noll avfall.

– Det här är inget vi kan göra på egen hand. Vägen framåt handlar om samarbeten och att utveckla hållbara lösningar tillsammans med andra, säger Anders Thorén.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste