Intern klimatfond får gröna idéer att spira

Klimat Trädplantering, växtväggar, biparadis och fågelholkar. Det är några av de idéer som initierats av anställda i Stockholmshem och som nu fått medel från den interna klimatfonden.

Intern klimatfond får gröna idéer att spira

Det var i mars förra året som Stockholmshem startade sin interna klimatfond. Stockholmshem är huvudstadens största allmännyttiga bostadsbolag med 28 000 lägenheter och 55 000 hyresgäster.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Tanken är att det varje år ska avsättas medel till klimatfonden som kompensation för utsläppen av växthusgaser. Beräkningsmodellen bygger på kostnaden för varje kilo utsläpp från icke-förnybara källor baserat på den svenska koldioxidskatten.

För 2020 avsattes cirka 4 miljoner kronor och för i år beräknas avsättningarna bli något lägre, men ungefär i samma storleksordning.

Lokalt engagemang

De cirka 350 medarbetarna i Stockholmshem har möjlighet att söka medel ur fonden. Det handlar om åtgärder eller projekt som minskar bolagets utsläpp av växthusgaser alternativt ökar eller skyddar biologisk mångfald. Kravet är också att det är någonting som går utöver ordinarie verksamhet.

Stockholmshem har som mål att bli klimatneutrala 2030. Syftet med den interna klimatfonden är att skapa ett lokalt engagemang för hållbarhetsarbetet, enligt Johanna Wikander, hållbarhetschef och initiativtagare till fonden.

Johanna Wikander, hållbarhetschef Stockholmshem.
Johanna Wikander, hållbarhetschef Stockholmshem.

– Istället för att klimatkompensera någon annanstans i världen kan var och en av oss direkt påverka vart pengarna ska gå på hemmaplan. Vi vet att det finns många tankar och idéer bland våra medarbetare på hur vi kan bli mer klimatsmarta och utveckla vårt arbete med biologisk mångfald, säger hon.

Stort intresse

Enligt Johanna Wikander har intresset för att söka medel varit stort och överträffat förväntningarna. Ett tiotal projekt kommer nu att genomföras tack vare klimatfonden.

Här är några exempel:

  • Grönt tak i Norra Djurgårdsstaden. Bland annat ska taken vidareutvecklas med biotop-öar med inhemska ängsväxter samt tillföras biokol, som binder koldioxid.
  • Växtväggar i nyproduktionsprojekt på Hagsätravägen. Växtväggar ska anläggas och skötas av Stockholmshems egna trädgårdsmästare. Vattentankar ska också grävas ned för att tillvarata dagvatten.
  • Solceller i Bagarmossen. Eftersom taket behövde förstärkas var det en kostnad som inte inrymdes inom ursprungliga kostnadsramar.
  • Laddplatser för elbilar vid Stockholmshems kontor i Solberga och Skarpnäck.
  • Biparadis i Bagarmossen. Svårskötta gräsytor förvandlas till ängsmarker på tre gårdar. Bikupor och insektshotell sätts också upp.
  • Fågelholkar i Solberga. För att fira stadsdelens 75-årsjubileum och öka intresset för biologisk mångfald ska eleverna i Solbergaskolan tillverka 75 nya fågel- och insektsholkar.
  • Upprustning av gårdar i Rinkeby. Biologiskt material och utemiljöprodukter återbrukas och biokol tillförs till marken. På så sätt minskar användningen av nya material och utsläppen från transporter.
  • Trädplantering i Årsta. För att öka den biologiska mångfalden utförs extra trädplanteringar och ett planerat sedumtak utvecklas med bland annat ökat växtbäddsdjup.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.